aA
Lietuvos telekomunikacijų bendrovė "Omnitel" jau šių metų pabaigoje savo klientams ketina pasiūlyti paketinio duomenų perdavimo paslaugas, leisiančias efektyviau išnaudoti mobiliojo telefono ryšio ir interneto paslaugų sujungimo galimybes.
Paketinio duomenų perdavimo sistema leis iki 115 kbit/s padidinti duomenų perdavimo greitį (dabar GSM tinkle maksimalus duomenų perdavimo greitis yra 9,6 kbit/s) - to pakanka geros kokybės stereogarso arba nedidelės trukmės vaizdo siužeto perdavimui.

Mobiliuoju terminalu bus galima siųsti ir priimti nuotraukas, jis leis naudotis elektroniniu paštu bei interneto naršykle.

Naudojantis naująja sistema reikės mokėti tik už duomenų persiuntimą arba persisiuntimą, o ne už ryšio seanso trukmę, kaip kad naudojantis WAP paslauga, o mobilusis terminalas bus nuolat prijungtas prie interento.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje "Omnitel" Prekybos ir marketingo departamento direktorius Šarūnas Kliokys sakė, jog naudojantis paketinio duomenų perdavimo sistema bus galima sudaryti realią konkurenciją fiksuotam telefono ryšiui.

"Tačiau tam irgi reikės laiko, kadangi kol kas kalbame tik apie šios sistemos pradmenis", sakė Š. Kliokys.

Maždaug po dviejų mėnesių paketinio duomenų perdavimo paslaugas "Omnitel" ketina pradėti teikti Vilniaus mieste, o nuo 2001-ųjų - visoje Lietuvoje.

Pirmajame paslaugų teikimo etape vartotojams planuojama pasiūlyti 28 kbit/s duomenų perdavimo greitį. 2001-aisiais jis turėtų išaugti iki 56 kbit/s, o tų pačių metų pabaigoje galbūt pasieks maksimalų 115 kbit/s greitį.

Pasak "Omnitel" GSM paslaugų inovacijų ir techninių sprendimų vadybininko Ryčio Overlingo, paketinio duomenų perdavimo sistema yra tarytum tarpinė grandis tarp antros kartos GSM ir trečios kartos UMTS mobiliojo ryšio.

Anot jo, "Omnitel" bus viena pirmųjų telekomunikacijų bendrovių, teiksiančių paketinio duomenių perdavimo paslaugas - Europoje šią sistemą kol kas diegia tik aštuoni telefono ryšio operatoriai.

Pasak "Omnitel" Duomenų perdavimo skyriaus vadovo Zenono Bedalio, bendrovė dabar turi apie 53 tūkst. interneto abonentų.

Bendrovė jau teikia jungtines mobiliojo telefono ryšio ir interneto paslaugas "Mozaika", "Mugė", WAP paslaugas.

BNS