Pagal D. Tusko energetikos planą, kuris balandžio 22 dieną buvo išdėstytas viename „Financial Times“ straipsnyje, numatoma sukurti vienintelę Europos organizaciją, kuri pirktų dujas visam 28 valstybių blokui.

Tai panaikintų sistemą, pagal kurią šiuo metu kiekviena šalis dėl dujų tiekimo atskirai derasi su energetikos milžine „Gazprom“ – vyriausybės remiama įmone, dominuojančia Rusijos dujų rinkoje, rašo euobserver.com.

Jeigu šalys sulauktų grasinimų nutraukti dujų tiekimą, įsijungtų „solidarumo mechanizmai“ tarp ES valstybių.

Energetinės nepriklausomybės klausimas, ypač aktualus rytinėms ES valstybėms, kurių dauguma skundžiasi per didelėmis „Gazprom“ kainomis, tapo dar svarbesnis dėl tebesitęsiančios krizės Ukrainoje.

Praėjusį mėnesį Rusija dvigubai padidino Kijevui parduodamos energijos kainas, dar labiau sustiprindama spaudimą pinigų stygių ir taip jaučiančiai Ukrainos vyriausybei.

Tuo tarpu Lietuva iškėlė ieškinį „Gazprom“, tvirtindama, kad už dujas moka 35 proc. brangiau negu Vokietija.

„Šiandien mažiausiai 10 ES narių valstybių dėl daugiau kaip pusės visų suvartojamų dujų priklauso nuo vienintelio tiekėjo – „Gazprom“, - pažymėjo D. Tuskas.

Tačiau D. Tusko nuomonei nepritaria bloko energetikos komisaras Guntheris Oettingeris, pareiškęs, kad dujų sandėriai tarp ES valstybių ir Rusijos nenukentės, net jei Maskvai dėl jos vaidmens destabilizuojant Ukrainą bus įvestos sankcijos.

„Iš daugelio pokalbių su „Gazprom“ man susidarė įspūdis, kad mūsų partneriai rusai vykdys savo sutarčių įsipareigojimus ir nori tiekti dujas“, - laikraščiui „German Sunday“ sakė G. Oettingeris.

„Aš nepritariu tam, kad artimiausiais metais būtų mažinami ar nutraukiami dujų ryšiai su Rusija“, - pridūrė jis.

D. Tuskas taip pat ragina ES šalis leisti eksploatuoti egzistuojančius iškastinio kuro išteklius ir iki šiol neišnaudotas skalūnų dujas.

„Nė vienos šalies nereikėtų versti išgauti mineralus, bet niekam nereikėtų drausti to daryti – jei tai atliekama tvariais metodais“, - sakė D. Tuskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)