"ES būtina dėti daugiau pastangų siekiant sukurti energetikos sąjungą. Mums reiktų įgalioti EK veikti visos ES vardu (energijos išteklių) prekybos ir dujų pirkimų srityje. Mums reikalingos rusiškos dujos, o Rusijai reikalingi mūsų pinigai Todėl mums būtini geriausi susitarimai mūsų vartotojams", - pabrėžė jis.

Šiuo metu ES energetikos ministrai ir ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris rengia neeilinę telekonferenciją dėl dujų tiekimo Ukrainai ir jų tranzito į Europą. Apie jos rezultatus komisaras informuos ES užsienio ministrus pirmadienį.

"Dujų problema taps svarbia mūsų diskusijų tema, prie kurios prisijungs ir eurokomisaras G. Oettingeris ", - pareiškė atvykusi į Liuksemburgą Europos Sąjungos (ES) vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pabrėžė būtinybę "parengti bendrą Europos atsakymą į Rusijos veiksmus dujų sferoje Ukrainos atžvilgiu".

Prieš porą dienų skelbta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė laišką 18-ai Europos valstybių, perkančių iš Rusijos dujas, kuriame apibūdinama situacija, "susiklosčiusi dėl augančio Ukrainos įsiskolinimo už Rusijos tiekiamas dujas, taip pat galimi padariniai dujų tranzitui į Europą".