aA
Žmonių aukų pareikalavę susirėmimai Rytų Ukrainoje tęsiasi. O laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas pranešė apie armijos panaudojimą.
Oleksandras Turčynovas
Oleksandras Turčynovas
© AFP/Scanpix

Po Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdžio O. Turčynovas pranešė apie „plataus masto antireroristinės operacijos panaudojant Ukrainos ginkluotąsias pajėgas“ pradžią, skelbia unian.net.

Ukrainos laikinasis prezidentas taip pat apkaltino Rusiją pradėjus karą prieš jo šalį rytiniame regione, kur aktyviai veikia prorusiški separatistai.

Apie šį sprendimą O. Turčynovas informavo per televiziją kreipdamasis į šalies žmones.

„Neleisime Rusijai Rytų Ukrainoje pakartoti Krymo scenarijų“, - sakė O. Turčynovas.

Ukrainos pajėgoms ginklu besipriešinantiems asmenims iškeltas savotiškas ultimatumas. Iki pirmadienio ryto jie turi sudėti ginklus. Pasidavusiems kovotojams O. Turčynovas žada amnestiją.

Taip pat pranešama apie Ukrainos nacionalinės gvardijos rezervistų mobilizavimą. Jie kovinius veiksmus Slaviansko apylinkėse pradės antradienį, pranešė Mykola Velikovičius, Ukrainos vidaus reikalų ministro pavaduotojas. 

Rusija reikalauja „nutraukti karą su savo tauta“

Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM) netrukus po to, kai O. Turčynovas pranešė pasiruošęs panaudoti kariuomenę, paskelbė savo oficialią poziciją.

„Kijevo valdžia kursą nustatė į tautinių protestų, kuriais reaguota į visišką teisėtų pietryčių regionų gyventojų interesų ignoravimą, numalšinimą jėga“, - skelbia Rusijos URM.

Žinoma, Rusijos URM nepamiršta pažymėti, kad „antisemitų ir rusofobų“ valdžią tiesiogiai remia JAV ir Europos Sąjunga.

„Griežtai smerkiame šiurkščios jėgos panaudojimo prieš mitinguotojus ir aktyvistus politiką, naudojant „Dešiniojo sektoriaus“ smogikus ir kitas neteisėtas ginkluotas grupuotes. Ypač didelį nusivylimą kelia O. Turčynovo įsakymas panaudoti armiją protestų malšinimui. Per tokius veiksmus pietryčiuose jau pralietas kraujas“, - tęsia Rusijos URM.

Sergejaus Lavrovo vadovaujama ministerija reikalauja, kad „Maidano statytiniai, nuvertę teisėtą Ukrainos prezidentą, nedelsiant nutrauktų karą su savo tauta“. O Vakarų „sponsoriai“ esą turėtų suvaldyti „nebekontroliuojamus globotinius“. „Būtent nuo Vakarų dabar priklauso galimybė išvengti pilietinio karo Ukrainoje“, - teigia Rusijos URM.

Rusija siūlo „krizinė situaciją Ukrainos pietryčiuose“ skubiai svarstyti Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje bei Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje.

Pabudo ir V. Janukovyčius

Ukrainos žiniasklaidoje sekmadienį vakare pasirodė pranešimų, jog pirmadienį numatomas naujas nušalintojo šalies prezidento pareiškimas iš Rusijos. Pranešimai pasirodė esantys klaidingi – Viktoras Janukovyčius prabilo jau sekmadienį.

Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius
© AP/Scanpix

Kaip skelbia Rusijos agentūra ITAR-TASS, V. Janukovyčius O. Turčynovo sprendimą dėl antiteroristinės operacijos vadina žingsiu pilietinio karo link. Be to, išimtinėmis progomis iš Rusijos viešai pasisakantis politikas esą taip pat ragina Ukrainos kariškius nevykdyti „nusikalstamų įsakymų“ ir nešaudyti į tautą.

Nors valdant nušalintajam prezidentui Kijeve siautėjo snaiperiai, o į protestuotojų barikadas lėkė šarvuočiai, V. Janukovyčius tvirtino, kad dabartinė Kijevo valdžia imasi tokių priemonių, kokių jis pats nesiėmė prieš tariamus Maidano smogikus.

„Kijevo klika davė nusikalstamą įsakymą naudoti jėgą ir reguliarią armiją prieš taikius gyventojus Ukrainus pietryčiuose. Priminsiu: kai mes buvome Kijeve, tokie metodai netaikyti net prieš radikalus ir ekstremistus“, - rėžė politikas.

Nors V. Janukovyčius nušalintas nuo valdžios, o ir pats Vladimiras Putinas neslepia buvusį Ukrainos prezidentą laikantis mušta politine korta, pats jis save tebevadina vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu.

Prasidėjus neramumams Rytų Ukrainoje, politologai čia pat pastebėjo, kad Rusija gali siekti sukliudyti gegužę Ukrainoje numatomiems rinkimams. Tarsi atkartodamas šį pageidavimą, savo kreipimesi V. Janukovyčius akcentavo, kad šaliai reikalingi „ne skuboti rinkimai, o platus dialogas“.

O ką reikia surengti skubiai? Pasirodo, referendumą. V. Janukovyčiaus nuomone, referendumas pietryčių regionuose „gali nuraminti šalį, sustabdyti prasidėjusį pilietinį karą ir išgelbėti Ukrainą nuo skilimo“. Eksprezidento žodžiais, referendumas yra „vienintelis sprendimas“.

V. Janukovyčius taip pat atkartoja Rusijos žiniasklaidos pranešimus, neva Kijeve slapta lankėsi JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Johnas Brennanas. „CŽV direktorius J. Brennanas faktiškai sankcionavo ginklų panaudojimą ir išprovokavo kraujo praliejimą Ukrainoje“, - tvirtina iš šalies pasprukęs prezidentas.

Atlydėjo prabanga pagarsėjęs eksprokuroras ir įsakymus prieš Maidaną davęs ministras

Beje, eksprezidento pašonėje kreipimosi metu sėdėjo Viktoras Pšonka, taip pat iš šalies pabėgęs Ukrainos generalinis prokuroras, kurio namuose opozicionieriai aptiko neįtikėtiną prabangą ir ne mažiau neįtikėtiną beskonybę. Šalia įsitaisė ir Vitalijus Zacharčenka, Ukrainą taip pat paskubom palikęs vidaus reikalų ministras, Maidano įvykių dienomis davęs nurodymus atverti ugnį į protestuotojus.

Abu buvę pareigūnai pasidalijo savo įžvalgomis. V. Zacharčenka Kijevo valdžiai žadėjo baudžiamąją atsakomybę. O štai V. Pšonka prabilo apie tai, neva jie, t.y. „teisėta Ukrainos valdžia“, visą laiką siekė taikaus sprendimo, priešingai nei dabartinė, „neteisėta Kijevo valdžia“. Be to, eksprokuroras piktinosi, kad operacija prieš valdžios pastatus užgrobusius asmenis Ukrainoje pradėta Verbų sekmadienį.

„Jie jau pamiršta, kad jėga užgrobė valdžią. (...) Tai verbų sekmadienis, didi cerkvės, pravoslavų šventė. Ir neteisėta Kijevo valdžia tą dieną pradeda antiteroristinę operaciją, kuri baigiasi kraujo praliejimu. Kur moralė? Kas už visa tai atsakys?" - bėrė V. Pšonka, po nosimi vartydamas popieriaus lapus.

V. Janukovyčiaus, V. Pšonkos ir V. Zacharčenkos spaudos konferencija:


Šiurpūs vaizdai iš Charkovo

Naujausiomis žiniomis, vis geriau ginkluotos ir organizuotos separatistų pajėgos pateko į Charkovo savivaldybės tarybos kiemą. Kaip praneša unian.net, ten pateko apie šimtas žmonių, savivaldybės pastatą apgulė vadinamųjų „Ukrainos federalizacijos šalininkų“ minia, daugelis žmonių – su kaukėmis.

Minios reikalavimas – įleisti jos pačios išrinktus atstovus į posėdžių salę. Čia vadinamieji deputatai norėtų spręsti Charkovo ateitį.

Tuo tarpu „Ukrainskaja Pravda“ skelbė, kad minia jau prasibrovė į tarybos pastatą. Esą lazdomis ginkluoti žmonės išlaužė duris ir įsiveržė vidun. Pranešama, kad minioje yra apie 500 žmonių, kas antras – kaukėtas.

Apie 18.15 val. pranešta, kad milicijos pajėgos išvijo separatistus iš Charkovo tarybos kiemo. Vienas pareigūnas patyrė sužalojimų, jis nugabentas į ligoninę. Tačiau žinios prieštaringos: po valandos unian.net pranešė, jog apie 200 žmonių tebėra savivaldybės pastato kieme, tačiau į pastato vidų patekti jiems nepavyko.

Pranešama, kad susirėmimų Charkove metu sužeista apie 50 žmonių.

Pasirodė ir filmuotas siužetas iš sekmadienį Charkove vykusių susirėmimų. Matyti, kaip talžomi sužeisti ir vos paeinantys žmonės. Įspėjame, vaizdai drastiški.

Sušaudyti du žmonės

Kaip skelbia LB.ua, susirėmimai nusinešė dar vieną gyvybę. Slavianske, vietos ligoninės apylinkėse, nežinomi asmenys sušaudė žmogų, dar vienas žmogus sužeistas. Vėliau pasirodė nauja informacija: morge yra dviejų nušautų žmonių kūnai, dėl trečiojo gyvybės kovoja medikai.

Pranešama, kad pirmiausiai apšaudytas „Renault“ markės automobilis, o vėliau sušaudytas jame buvęs žmogus. Šaudyta automatiniais ginklais.Anot LB.ua, automobilyje rastas spaudos pažymėjimas, išduotas Andrejaus Meščeriakovo vardu. Vis dėlto vėliau paskelbta, kad šis Rusijos žurnalistas yra gyvas, sveikas ir toli nuo įvykių centro, Maskvoje.  

Apie antrąją mirtiną šaulių auką Slavianske daugiau informacijos kol kas nėra. Sužeistojo būklė sunki.

Pranešama ir apie žuvusius separatistų pusėje. Tiesa, šios žinios nėra oficialiai patvirtintos. Kaip informuoja Euromaidano aktyvistai, separatistų pusėje žuvo trys žmonės, esą du iš jų yra Rusijos piliečiai.

Mariupolis: 6 žmonės reanimacijoje

Pranešama ir apie naujus įvykius Mariupolyje. LB.ua skelbia, kad čia mitingavę vieningos Ukrainos šalininkai buvo žiauriai sumušti. Pranešama, kad kraujas pasipylė, kai mitinguotojų link pajudėjo apie 150 kaukėtų vyrų su lazdomis. 

Bent šeši žmonės atsidūrė reanimacijoje.

BBC per „Twitter“ paskelbė vaizdus iš šio miesto: separatistai prie merijos nukabine Ukrainos vėliavą. Kol kas nepatvirtintais duomenimis, merijos pastatas užimtas.


Ukrainos URM žada įrodyti, kad „separatistams“ vadovauja Rusija

Kaip skelbia „Ukrainskaja Pravda“, Ukrainos užsienio reikalų ministerija yra pasirengusi tarptautinei bendruomenei pateikti detalią informaciją apie įvykius Rytų Ukrainoje.

Ukrainos diplomatai žada įrodyti, kad už vadinamųjų separatistų stovi Rusijos specialiosios tarnybos.

Savo įžvalgomis apie įvykių Rytų Ukrainoje dalyvius dalijasi ir Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas. Jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė „vietinių aktyvistų“ nuotrauktą, pirmiausiai atkreipdamas dėmesį į tai, kad visi vyrai apsirūpinę identiškais automatais.


Kaip veikia tokie „aktyvistai“? Kaip rodo milicijos pastato šturmo Kramatorske vaizdo įrašas, karinę struktūra tikrai panašu. Ar panašu į spontaniškai susibūrusius susirūpinusius piliečius? Spręskite patys.

Ukrainos valdžia sekmadienį pranešė rengianti antiteroristinę operaciją prieš valdžios pastatus užgrobusius asmenis. Prokuratūra šiuos veiksmus jau kvalifikuoja kaip terorizmą. Naujausiais duomenimis, per antiteroristinę operaciją sužeisti penki Ukrainos specialiųjų pajėgų nariai, dar vienas žuvo, praneša Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.