aA
Palestiniečių savivalda oficialiai pasirašė Ženevos konvencijas, kuriomis nustatomos kariavimo ir humanitarinių operacijų konflikto zonose taisyklės, penktadienį patvirtino šias sutartis prižiūrinti Šveicarija.
Palestiniečiai prisijungė prie Ženevos konvencijų dėl karo
© Scanpix

Šveicarijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Alainas Eltschingeris sakė, kad Palestiniečių savivalda balandžio 2 dieną pasiskelbė šių konvencijų šalimi.

Šveicarija tai oficialiai įregistravo ketvirtadienį, pridūrė jis.

Šis žingsnis yra dalis naujos palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso diplomatinės kampanijos, kai taikos derybos su Izraeliu priartėjo prie žlugimo.

M.Abbasas sakė gavęs Šveicarijos prezidento laišką, kuriuo patvirtinamas įregistravimas, ir sakė, kad „ši dieną yra istorinė palestiniečių liaudžiai“, sakė palestiniečių aukšto rango pareigūnas.

Palestiniečiai pažadėjo įšaldyti visus veiksmus, siekiant narystės Jungtinių Tautų (JT) organizacijose ir tarptautinėse konvencijose, o vėliau ir valstybingumo pripažinimo, kol vyksta derybos su Izraeliu. Mainais jie reikalavo Izraelio paleisti seniai kalinamus arabus.

Pirmosios Ženevos konvencijos buvo suderėtos dar 19-ajame amžiuje, globojant Šveicarijoje įsikūrusiam Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui (TRKK), o po Antrojo pasaulinio karo jos buvo pataisytos.

Vėlesniais dešimtmečiais jos buvo papildytos laisvai pasirenkamais protokolais, kad būtų atsižvelgta į kintančią karo ir jo poveikio civiliams gyventojams realybę.

Palestiniečiai taip pat pateikė prašymus Jungtinėms Tautoms prisijungti prie dar 13 tarptautinių konvencijų ir sutarčių, ir ketvirtadienį JT nurodė, kad toks žingsnis yra legalus.

Tarp tų sutarčių yra Vienos konvencija dėl diplomatinių santykių, konvencija dėl vaiko teisių, kankinimus draudžianti konvencija ir kovos su korupcija susitarimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.