aA
Kokius mokesčius turėčiau mokėti už nekilnojamą turtą, perimtą pagal tėvo testamentą?
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> kaip apskaičiuojami mokesčiai už paveldėtą nekilnojamąjį turtą?
© K. Cemnolonskio nuotr.

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ teisininkė Indrė Volkavičiūtė.

Gyventojų paveldimo turto apmokestinimą reglamentuoja LR Paveldimo turto mokesčio įstatymas. Lietuvos gyventojas, paveldėjęs turtą, esantį Lietuvoje, pirmiausia turėtų kreiptis į palikimo atsiradimo vietos notarą, kur nustačius, kad asmuo pagal įstatymą privalo sumokėti paveldimo turto mokestį, būtų išduota pažyma, nurodanti koks turtas paveldimas.

Ši pažyma yra skirta pateikti apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai pagal turtą paveldinčio gyventojo gyvenamąją vietą ar mirusio turto palikėjo buvusią gyvenamąją vietą, kur būtų apskaičiuota pažymoje nurodyto paveldimo turto apmokestinamoji vertė ir mokėtinas paveldimo turto mokestis.

Įstatymo 7 straipsnis numato, kad mokesčiu neapmokestinama: vienam sutuoktiniui mirus kito sutuoktinio paveldimas turtas; vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), globėjų (rūpintojų), globotinių (rūpintinių), senelių, vaikaičių, brolių, seserų paveldimas turtas; paveldimo turto apmokestinamoji vertė, neviršijanti 10 tūkst. litų. Atsižvelgiant į tai, kad šiuo konkrečiu atveju paveldėtumėte savo tėvo turtą, Jums paveldimo turto mokesčio mokėti nereikia.

Indrė Volkavičiūtė
Indrė Volkavičiūtė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Kartu su nekilnojamuoju turtu Jums pereitų prievolė mokėti įstatymais nustatytą nekilnojamojo turto mokestį, kuris paskaičiuojamas pagal Jūsų bendrą turto vertę bei kitus su turto naudojimu, eksploatavimu susijusius mokesčius.

Nekilnojamasis turtas vertinamas pagal vidutinę rinkos vertę, tuo tarpu apmokestinamoji turto vertė, nuo kurios skaičiuojamas paveldimo turto mokestis sudaro 70 proc. visos paveldimo turto vertės.

Jeigu apmokestinamoji turto vertė mažesnė nei 0,5 mln. litų, taikomas 5 procentų mokesčio tarifas, jeigu didesnė – 10 procentų tarifas. Pavyzdžiui, iš asmens, kuris nėra artimas giminaitis, paveldite nekilnojamojo turto, kurio vidutinė rinkos vertė yra 400 000 Lt, tuomet 5 proc. mokesčio tarifas bus skaičiuojamas nuo 280 000 Lt sumos (apmokestinamoji turto vertė) ir sudarys 14 000 Lt.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.