aA
Rolandas Janušas savo vaikystės svajonę – gyventi užsienyje – išpildė dar 1991-aisiais metais, kai išvyko mediciną studijuoti į Vokietiją.
Emigrantas: Lietuvoje tvarkomasi per skausmus
© DELFI

Ten susirado darbą, žmoną ir dėl jos vyrui teko persikraustyti į Briuselį. Čia jis gyvena šiuo metu, bet darbuojasi Vokietijoje.

„Tada Vokietija buvo labai uždara, o mes, atvažiavėliai iš Rytų, jiems buvome tarsi egzotika, įdomūs. Vėliau buvome mažiau įdomūs, o ir pati Vokietija pasikeitė. Į šią šalį važiuoja vis daugiau ir daugiau emigrantų. Dabar čia užsieniečiams yra daug lengviau“,- pasakojo vyras.

Grįžti nenorėjo ir nenori

Po septynerių metų baigęs mokslus R. Janušas žinojo, kad į Lietuvą grįžti jis nenori, buvo įsitikinęs, kad ten jo niekas nelaukia: „Žinojau, kad čia, Vokietijoje, yra visos galimybės pasiekti tai, ko aš noriu“.

Grįžti į Lietuvą stabdė ir žinojimas, kad vietą rezidentūroje gauti bus beveik neįmanoma. Pašnekovo tikinimu, jis gimtinėje neturėjo jokių pažįstamų medicinos srityje, o be jų įsitvirtinti kaip šios srities specialistui būtų buvę labai sunku.

„Vokietijoje jau turėjau pasiūlymą, tad apsisprendimas buvo labai lengvas“, - teigė R. Janušas. Pašnekovas atskleidė, kad į Lietuvą negrįš, nes čia tektų viską kurti ir siekti iš naujo. Tačiau medikas pripažino, kad kasmet atostogas leidžia gimtinėje.

„Du kartus per metus grįžtu. Čia gyvena mano mamytė, brolis“, - atviravo vyras.

Lietuva asocijuojasi su poilsiu

R. Janušo teigimu, jam ir jo šeimai gimtinė asocijuojasi su atostogomis. Pašnekovui smagu čia sugrįžti, pasidžiaugti gražia šalies gamta.

Lietuva gražėja, Lietuva tvarkosi, bet visi pastebėjimai yra turisto akimis. O kaip verda vidinis šalies gyvenimas? Jis man kvepia, o koks jo skonis, aš negaliu pasakyti. Čia kaip ir su dešrele: matau ją, užuodžiu, bet negaliu paragauti“.

Žmonės visur vienodi

Mediko teigimu, jokiu būdu negalima teigti, kad Lietuvoje gyvena paniurę, o Vokietijoje – laimingi žmonės. Jo nuomone, viskas priklauso nuo pačios asmenybės bei momentinės jos nuotaikos.

„Į mano šypseną atsakoma šypsena. Nesvarbu, ar tai Vokietija, ar Lietuva. Taip Lietuvoje yra susiraukusių žmonių, bet tokių yra ir mano darbe. Jei vokiečių seselėms bloga nuotaika, tai bloga nuotaika. Nieko čia nepadarysi. Arba ją praskaidrinsi, arba ne. Taip pat ir Lietuvoje“, - „Žinių radijo“ laidoje „Salos“ sakė R. Janušas.

„Žmonės yra žmonės visur, jie turi savų problemų, savą momentinę nuotaiką. Aš nemanau, kad lietuviai yra labiau depresuoti negu vokiečiai. Nėra taip, kad Lietuvoje visi susiraukę, o Vokietijoje visi besišypsantys“, - pridūrė pašnekovas.

Visgi pašnekovas pripažino, kad Lietuvoje yra tvarkomasi „per skausmus“: „Visi taupymai žmonėms yra skaudūs. Kada yra sumažinamos pensijos, gaunamas mažas uždarbis“. 

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia: http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/04/09/salos/31819

Žinių radijas