aA
Praėjus ketveriems metams po netoli Smolensko įvykusios Lenkijos prezidentinio lėktuvo katastrofos, Lenkija pagerbs katastrofos aukų atminimą, praneša vesti.ru.
Maria Kaczynska ir Lechas Kaczynskis
Maria Kaczynska ir Lechas Kaczynskis
© Reuters/Scanpix

2010 metų balandžio 10-ąją prie Smolensko sudužo lėktuvas su Lenkijos delegacija, kurioje buvo šalies prezidentas Lechas Kaczynskis, jo žmona Maria, daug aukštų pareigūnų. Žuvo visi 96 keleiviai ir įgulos nariai. Lenkijos delegacija vyko į Katynę dalyvauti gedulo renginiuose.

Pagrindiniai renginiai, skirti paminėti tragedijos metines, vyks Varšuvoje. Per oficialiąją dalį bus kalbama bendra malda, dedami vainikai prie paminklo katastrofos aukoms Varšuvos pakraštyje esančiose Povonzkų karių kapinėse. Varšuvos Dievo Apvaizdos bažnyčioje bus pašventintas fragmentas paminklo, kuris artimiausiais mėnesiais iškils prie Smolensko.

Atskirus renginius, kaip paprastai, rengs Lenkijos opozicija, vadovaujama žuvusio prezidento brolio Jaroslawas Kaczynskis. Prie prezidento rūmų, kur bus sakomos kalbos ir vyks koncertas, įrengta scena ir dideli ekranai. Vakare laukiama eisenos su žvakutėmis, o prie premjero kanceliarijos pastato planuojamas piketas. Kaip tvirtina piketo organizatoriai, jame dalyvaus keli tūkstančiai žmonių.

Pagerbti tragedijos aukų atminimą į Smolenską vyks Lenkijos vyriausybės delegacija, kurią sudarys Gynybos ir Vidaus reikalų ministerijų, premjero kanceliarijos ir Nacionalinio saugumo biuro vadovai. Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis liks Varšuvoje ir dalyvaus pamaldose kartu su žuvusiųjų šeimų nariais, o vyriausybės vadovas Donaldas Tuskas prieš vizitą į Nigeriją padės gėlių kapinėse.

Lenkijoje Smolensko lėktuvo katastrofa laikoma nacionalinio masto tragedija.

Rusijos tyrimas parodė, kad visa atsakomybė dėl lėktuvo sudužimo tenka lenkams. Tuo tarpu lenkų komisija priėjo prie išvados, kad klaidų padarė ir rusų pusė.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.