aA
Seimo narys, savarankiškas kandidatas be partijos ar kurios iš stambiausių šalies politinių jėgų paramos, o galbūt ir didžiausias politinis išsišokėlis šiuose rinkimuose.
Naglis Puteikis
Naglis Puteikis
© DELFI / Tomas Vinickas

1964 m. rugsėjo 2 d. gimęs Naglis Puteikis – ilgametis konservatorių partijos narys – jau seniai pasižymėjo partijos linijai priešinga retorika ir pažiūromis. Ankstesnės kadencijos Seime jis atvirai stojo Neringos Venckienės ir jos bendraminčių pusėn. Šioje kadencijoje N. Puteikis rėmė partijos aštriai kritikuotą iniciatyvą rengti referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Konservatoriai gynė valdančiųjų apšaudomą generalinį prokurorą Darių Valį, N. Puteikis jį pliekė. Tokių pavyzdžių – gausybė, tačiau partijos daugumos nuomonės nepalaikantis parlamentaras politinių spalvų nekeitė, o ir partija neskubėjo jo išsižadėti.

Galų gale įvyko tai, ko buvo galima tikėtis – konservatorių ir N. Puteikio keliai išsiskyrė. Šių metų vasarį vienmandatėje apygardoje išrinktas parlamentaras trenkė durimis ir išėjo iš partijos bei jos frakcijos Seime. Partijoje, panašu, didelio nusivylimo tokiu politiko žingsniu nebuvo, o kai kurie buvę N. Puteikio bendražygiai viešai džiūgavo. Pavyzdžiui, Rasa Juknevičienė viešai apgailestavo neturinti laiko atšvęsti N. Puteikio pasitraukimą iš partijos gretų.

Po vieno ryškaus politinio žingsnio sekė kitas – buvęs konservatorius sumanė dalyvauti prezidento rinkimuose. Ir jam pavyko: politikas be partijos sugebėjo surinkti apie 26 tūkst. gyventojų parašų, tai užsitikrindamas teisę kandidatuoti. To nesugebėjo, pavyzdžiui, 2012 m. kiek sensacingai į Seimą patekęs buvęs prezidentės patarėjas Linas Balsys, Lietuvos žaliųjų partijos lyderis.

N. Puteikio biografijoje – daug margų detalių. Politikas sovietmečiu kariavo daug gyvybių nusinešusiame Afganistano kare, o po Nepriklausomybės atkūrimo ėmėsi paveldosaugos. Pirmąsyk į Seimą jis pateko 1997 m. vasarį, tačiau jau tų pačių metų balandį mandato atsisakė – politikas tapo kultūros viceministru. 2000-2004 m. N. Puteikis vadovavo valstybinei bendrovei „Klaipėdos laivų remontas“, buvo atleistas iš darbo ir bylinėjosi su buvusia darboviete. Politikas teismą laimėjo, grįžo į direktoriaus kėdę – ir vėl buvo atleistas. Bylinėjimasis su buvusiomis darbovietėmis ar valstybės įstaigomis – dažnas reiškinys N. Puteikio karjeroje.

2006 m. politikas atsidūrė Klaipėdos areštinėje, jam nustatytas sunkus girtumo laipsnis. Po apsilankymo areštinėje N. Puteikis tvirtino pasigedęs daugiau nei 2 tūkst. Lt kainuojančio laikrodžio.

Į ankstesnės kadencijos Seimą N. Puteikis pateko 2011 m., kai Danės apygardoje surengti pakartotiniai Seimo nario rinkimai. Parlamento kėdė atlaisvėjo, kai Seimo nario mandato dėl Klaipėdos mero posto atsisakė liberalas Vytautas Grubliauskas.

2012 m. rinkimuose N. Puteikis vėl triumfavo Danės apygardoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.