aA
Kauno apygardos teismas tęsia rezonansinės bylos nagrinėjimą, kurioje trys vaikinai kaltinami 2012-ųjų kovą sukėlę tragišką gaisrą Šilainių mikrorajono daugiabutyje. Antradienį prokuroras pasiūlė kaltinamiesiems bausmes – visus siūloma siųsti už grotų.
Pragariškas Šilainių gaisras: kaltinamieji išgirdo jiems siūlomas bausmes
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Ilgiausia bausmė gresia Pauliui Diliūnui – jį už grotų siūloma siųsti 16 metų.

Vienas įtariamasis tebesislapsto

Šioje byloje kaltinimai pareikšti 20-ečiui Pauliui Sasnauskui, 24 metų buvęs Aleksandro Stulginskio universiteto trečiakursiui P. Diliūnui ir 21 metų Kauno statybininkų rengimo centre besimokančiam Lukui Buckui.

Dar vienas įtariamasis ir vienas iš pagrindinių nelaimės veikėjų Martynas Sasnauskas nuo teisėsaugos tebesislapsto. Jo byla išskirta į atskirą. Šis veikėjas laikomas pagrindiniu tragiškų įvykių iniciatorium.

P. Sasnauskas ir P. Diliūnas šiuo metu suimti, L. Buckui skirta švelnesnė kardomoji priemonė, jis yra laisvėje.

Vaikinams pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti du ar daugiau žmonių, dėl nužudymo kankinant ar kitaip žiauriai, dėl nužudymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, dėl sunkaus dviejų ar daugiau asmenų sveikatos sutrikdymo kankinant ar kitaip žiauriai, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, dėl viešosios tvarkos pažeidimo, dėl turto sugadinimo ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Antradienį prokuroras Andrius Kiuršinas kaltinamiesiems pasiūlė bausmes.

P. Sasnauską, kuris nusikaltimo metu buvo nepilnametis, subendrinus bausmes už grotų siūloma pasiųsti 9 metams.

P. Diliūnui, prokuroro manymu, reikia skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę. L. Buckų už grotų siūloma siųsti 8 metams.

„Vaiko man jau niekas nesugrąžins. Jiems reiktų skirti kalėjimą iki gyvos galvos“, - teigė gaisro metu žuvusio vaikino mama.

Papasakojo, kaip įvyko

Anksčiau teisme liudijo ir Andrius Lukoševičius, kuris iškart po įvykio buvo įtariamasis. Jis buvo pasprukęs į Angliją, tačiau po kelių mėnesių pats prisistatė policijos pareigūnams. Vėliau byla jo atžvilgiu buvo nutraukta. A. Lukoševičius teisme pasakojo, kaip klostėsi įvykiai tragišką praėjusių metų kovo 24-osios vakarą.

Būtent šio liudininko parodymais baigiamojoje kalboje daugiausiai rėmėsi prokuroras A. Kiuršinas.

A. Lukoševičius lemtingą vakarą viešėjo pas M. Sasnauską. Vėliau namo grįžo M. Sasnausko brolis Paulius, kuris, kaip sako A. Lukoševičius, per konfliktą bute Šilainiuose buvo sumuštas. Vaikinai gėrė brendį.

Pamatęs sumuštą brolį, Martynas Sasnauskas nusprendė atkerštyti – penki vaikinai išsikvietė taksi ir nuvykę į degalinę į 5 litrų talpos tarą įsipylė benzino. A. Lukoševičius teigia bandęs neblaivius draugus atkalbėti nuo keršto plano, tačiau jam P. Sasnauskas liepė nesikišti. Būtent P. Diliūnas ir M. Sasnauskas pylė benziną į tarą, o A. Lukoševičius degalinėje išlipęs iš taksi automobilio bandė tarą nuspirti.

Tačiau tai nepadėjo – vaikinai su keliais litrais benzino atvyko kerštauti į Šilainius. Buto duris atidarė Mindaugas S. Persimetus keliais žodžiais P. Sasnauskas bandė smogti vaikinui, o M. Sasnauskas pradėjo pilti benziną.

A. Lukoševičius teigia supratęs, kad tai nesibaigs geruoju ir laiptais pasileido žemyn. Kartu su juo pabėgo ir L. Buckus.

Grįžo pažiūrėti, kas vyksta

Pabėgę vaikinai sustojo netoli prekybos centro „Iki“. Netrukus prie jų prisijungė ir kiti draugai – broliai M. ir P. Sasnauskai, P. Diliūnas.

Sėdę į taksi automobilį vaikinai pasuko į vaistinę, kur pirko vaistų sumuštam P. Sasnauskui ir ranką apdegusiam M. Sasnauskui. Tačiau M. Sasnausko sužalojimai matyt buvo rimtesni, todėl broliai buvo nuvežti į Kauno klinikas.

Tuo tarpu A. Lukoševičius su P. Diliūnu pasuko atgal į Šilainius ir pamatė lekiančius greitosios pagalbos automobilius ir ugniagesius.

Rytą po įvykio A. Lukoševičius naujienų portale DELFI perskaitė, kas įvyko ir nusprendė, kaip pats sako, pakeliauti. A. Lukoševičius savo automobiliu kartu su M. Sasnausku išvyko į Londoną.

Buvo paskelbta vaikinų paieška, o A. Lukoševičius po kelių mėnesių pats prisistatė policijos pareigūnams. Iš pradžių jis buvo sulaikytas, bet vėliau paleistas ir byla jo atžvilgiu nutraukta. Tuo tarpu M. Sasnauskas slapstosi iki šiol.

Ankstesniuose posėdžiuose liudininkai aiškiai įvardijo, kas sukėlė gaisrą - M. Sasnauskas pylė benziną, o P. Diliūnas metė degantį degtuką.

Siekdami keršto padegė gyvą

DELFI primena, kad tragiškas gaisras Baltų pr. daugiabutyje buvo sukeltas 2012 metų kovo 25 d., apie 2.30 val.

Kaltinamajame akte teigiama, kad P. Sasnauskas su L. Buckumi bute su dar keliolika jaunuolių šventė gimtadienį. Netrukus kilo konfliktas, kurio metu P. Sasnauskas buvo sužalotas. Po incidento P. Sasnauskas ir L. Buckus pasišalino. Tačiau neilgam.

Vaikinai nuvykę pas draugus sugalvojo keršto planą. Išsikvietę taksi penki vaikinai nuvyko į degalinę ir į 5 litrų talpos tarą įsipylė 2,8 litro benzino. Vėliau tas pats taksi automobilis vaikinus nuvežė į Šilainius.

Pakilę liftu į septintąjį aukštą vaikinai pasibeldė į buto, kuriame vyko vakarėlis, duris. Duris atidarė Mindaugas S. Netrukus kerštautojai vaikiną apypylė benzinu, degiu skysčiu aplaistė buto koridorių ir padegė.

Padegtas Mindaugas S. dar bandė gelbėtis – liudininkai pasakojo, kad degantis vaikinas bandė įsisukti į užuolaidas, tačiau dėl to ugnis dar labiau išplito. Vėliau Mindaugas S. rastas uždusęs vonioje.

Įsiplieskusi ugnis užkirto kelią jaunuoliams pasišalinti iš buto. Neturėję kitos išeities žmonės buvo priversti gelbėtis kaip išmano – kai kurie net šoko pro 7 aukšto buto langus ir balkoną. Iš didelio aukščio nukritę du jaunuoliai patyrė sunkius sužalojimus. Vienam iš jų nustatytas neįgalumas.

Tokiu būdu padegėjai be tyčinio itin žiauraus nužudymo tyčia sunkiai sutrikdė dviejų žmonių sveikatą, tyčia nesunkiai sutrikdė keturių žmonių sveikatą, pažeidė viešąją tvarką bei visuotinai pavojingu būdu sugadino didelės vertės svetimą turtą, bendrai sugadindami turto už beveik 228 tūkst. Lt. Iš viso byloje pareikšti 28 civiliniai ieškiniai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.