aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį ėmėsi svarstyti, ar Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas turės susimokėti už interviu su savo žmona, kaip už politinę reklamą.
A. Paulausko žmona pasigailėjimo nesulaukė
© A.Solomino nuotr.

Į VRK posėdį prisistatė ir pati publikacijos dienraščio „Lietuvos rytas“ priede „Stilius“ bei portale lrytas.lt herojė, „darbiečio“ žmona Jolanta Paulauskienė.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė informavo, jog „Lietuvos rytas“ pranešė nelaikantis savo publikacijos politine reklama – esą niekas straipsnio apie J. Paulauskienę neužsakinėjo ir už jį nesumokėjo. O A. Paulauskas VRK esą nurodė nė nežinojęs apie publikacijos rengimą.

Anot L. Matjošaitytės, publikacija „turi politinės reklamos požymių“. Kaip to pavyzdžius, VRK pirmininko pavaduotoja pateikė kelias citatas iš dienraščio publikacijos. Jose ne sykį minima politinė kampanija, A. Paulausko kandidatavimas prezidento rinkimuose – esą „formuojamos išskirtinai teigiamos kandidato savybės“.

Pristatydama VRK darbo grupės siūlymą, L. Matjošaitytė pabrėžė, kad publikacija laikytina politine reklama, o A. Paulauskas už tai turėtų atsiskaityti iš savo rinkiminės sąskaitos. „Politinė reklama nebūtinai turi būti apmokėta“, - pažymėjo L. Matjošaitytė.

Darbo partijos atstovas VRK Vygandas Kastanauskas pasigedo tiesioginės agitacijos balsuoti už A. Paulauską, esą nebuvo skleidžiamos jo „idėjos, tikslai ar programa“. Siūlymui bausti A. Paulauską nepritarė ir VRK nariai Svetlana Misevičienė bei Jonas Udris.

VRK narys Justinas Žilinskas pažymėjo, esą kalba eina ne tiek apie J. Paulauskienę, kiek apie bendrą tendenciją.

„Tokių publikacijų prieš rinkimus gausėja, ir tiesiog prieš rinkimus komisijai reikia apsispręsti“, - apeliavo J. Žilinskas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas žodį suteikė ir J. Paulauskienei. Politiko žmona patikino nežinanti, dėl ko žurnalas pasirinko kalbinti būtent ją – esą žurnalistė ir uždavinėjo klausimus, ir formavo straipsnį.

„Nelabai mėgstu duoti interviu ir filmuotis“, - tikino J. Paulauskienė.

Pasak jos, su žurnaliste kalbėta „apie gyvenimą“ – taigi ir apie vyrą.

„Kaip buvo užduotas klausimas – taip aš atsakiau“, - sakė J. Paulauskienė.

A. Paulausko sutuoktinė tikino dabar nebežinanti, kaip reaguoti į kvietimus iš televizijų ar kitų žiniasklaidos priemonių.

„Nuo... iki...“ laida nori filmuoti. Tai ką man daryti?“ - klausė J. Paulauskienė.

L. Matjošaitytė atsakė, kad VRK nieko bloga nematys, jei į laidą bus kviečiamos ir kitų kandidatų antrosios pusės. VRK pirmininko pavaduotoja priminė ir ankstesnius VRK sprendimus dėl publikacijų apie J. Paulauskienę.

Paklausta, ar negalėjo išvengti užuominų apie rinkimus, „darbiečio“ žmona patikino, esą klausimus formulavo žurnalistė.

Savo ruožtu, Z. Vaigauskas pasiūlė Paulauskus bausti švelniau – ne liepiant susimokėti, o atitinkama suma, kokia gali būti vertinama publikacija, sumažinti maksimalią A. Paulauskui leidžiamą rinkimų kampanijos finansavimo sumą. Esą priešingu atveju susiklostytų neadekvati situacija.

„Taip išeina, „Lietuvos rytas“ pažeidė ir dar duodam uždirbti“, - stebėjosi Z. Vaigauskas.

Z. Vaigausko siūlymui netaikyti įpareigojimo susimokėti VRK nariai pritarė. Sykiu Z. Vaigauskas dėl publikacijos pasiūlė kreiptis ir į žurnalistų etikos sargus.

„Darbiečio“ žmonos paaiškinimai VRK nepalenkė. Rinkimų prievaizdai nutarė, kad publikacija apie J. Paulauskienę – politinė reklama. Už tokį sprendimą balsavo 9 VRK nariai, prieš – 5, susilaikiusių nebuvo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.