aA
Šveicarijos gynybos ministras Ueli Maureris teigia, kad "neįsivaizduojama", jog šalies sutartys su Europos Sąjunga (ES) būtų nutrauktos dėl referendumo rezultatų, kuriais remiantis, bus ribojama imigracija. Ministras pažymėjo, kad Bendrijos grasinimai atsakomaisiais veiksmais yra perdėti, skelbia "Reuters".
Referendumas dėl imigracijos Šveicarijoje
Referendumas dėl imigracijos Šveicarijoje
© AP/Scanpix

Šveicarijos rinkėjai šį mėnesį nežymia balsų persvara balsavo už tai, kad būtų įvestos kvotos imigrantams, nors Bernas ir ES yra pasirašę 2002 metais įsigaliojusią sutartį dėl laisvo asmenų judėjimo.

Ši sutartis yra tarp septynių susitarimų paketo, susijusio su bendradarbiavimu ekonomikos ir technologijų, viešųjų pirkimų srityse.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso perspėjo, kad referendumas turės "rimtų pasekmių" santykiams su ES, kuri jau atidėjo derybas su Šveicarija dėl šalies dalyvavimo Bendrijos švietimo ir mokslo tyrimų programose.

"ES ir Šveicarija nori rasti protingą sprendimą, - laikraščiui "Schweiz am Sonntag" sakė U. Maureris. - Neįsivaizduojama, kad būtų nutrauktos dvišalės sutartys, nesvarbu, ar tai padarytų Šveicarija, ar ES. Abiem pusėms jos yra naudingos".

U. Maureris sakė laikraščiui nesitikintis apčiuopiamos pažangos prieš gegužę vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, tačiau po jų tikisi "konstruktyvių" pokalbių.

Šveicarijos vyriausybė pranešė, jog iki gegužės pabaigos sudarys referendumo rezultatų įgyvendinimo planą, o iki metų pabaigos tikimasi paruošti įstatymo projektą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.