aA
Pirmieji dešimt asmenų šeštadienį įregistruoti pretendentais prezidento rinkimuose.
Dalia Grybauskaitė, Linas Balsys, Artūras Zuokas
Dalia Grybauskaitė, Linas Balsys, Artūras Zuokas
© DELFI montažas

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdyje šeštadienį pretendentais nuspręsta įregistruoti Darbo partijos kandidatą parlamentarą Artūrą Paulauską, Lietuvos žaliųjų partijos keliamą Seimo narį Liną Balsį, socialdemokratų kandidatą europarlamentarą Zigmantą Balčytį, sostinės merą Artūrą Zuoką, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatą europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį, Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo Akto signatarą Rolandą Paulauską, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos kandidatą Ignalinos merą Bronį Ropę, dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, parlamentarą Naglį Puteikį, buvusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlę Kristiną Brazauskienę.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, visų jų dokumentai buvo „absoliučiai tvarkingi“.

„Kol kas niekas nekliuvo“, - patikino jis.

Iš viso politinės kampanijos dalyviais yra užsiregistravę 19 asmenų.

Kaip šeštadienį posėdyje sakė VRK pirmininkas, dar du politinės kampanijos dalyviai į VRK numatę atvykti kitą savaitę - pirmadienį VRK turėtų apsilankyti "Lietuvio kalendoriaus" leidimu išgarsėjusi Danutė Balsytė-Lideikienė, penktadienį - partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas.

Z.Vaigauskas žurnalistams sakė, kad VRK kol kas neturi duomenų, jog D.Balsytė-Lideikienė būtų sumokėjusi rinkimų užstatą.

„Jinai paprašė, kad mes jai užrašytume pirmadienį ir mes jos laukiame“, - teigė Z.Vaigauskas, nurodęs, kad nežino, ar ji atneš pareiškinius dokumentus, ar praneš apie nedalyvavimą rinkimuose.

Apie likusių septynių politinės kampanijos dalyvių ketinimus Z.Vaigauskas sakė nieko nežinantis.

„Užstato (jie) nėra sumokėję ir, atvirai pasakius, dar kol kas nežinau, ar jie pas mus atvyks, ar dar galvos, ar dar ieškos užstato. Praktika rodo, kad būna įvairiai - toli gražu iš tų, kurie užsiregistravo politinės kampanijos dalyviais, ne visi atvyksta. Taip pat ne visi surenka reikalingą parašų skaičių“, - dėstė VRK pirmininkas.

Pareiškinius dokumentus VRK priima iki kovo 7 dienos. Registruodamiesi pretendentais į kandidatus politikai jau turi būti sumokėję 11,5 tūkst. litų siekiantį rinkimų užstatą. Įregistravusi pareiškinius dokumentus VRK ne vėliau kaip per tris dienas pretendentams įteikia parašų rinkimų lapus.

Norintieji dalyvauti prezidento rinkimuose privalės surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų. Pasirašyti galima ir elektroniniu būdu VRK tinklalapyje.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.