aA
Ketvirtadienį prasidėjusios Tarptautinės Vilniaus knygų mugės metu apdovanoti patriotiškiausių knygų autoriai.
Patriotiškumą pernai labiausiai ugdė A. Tapino ir A. Žagrakalytės knygos
© A.Solomino nuotr.

Vaikų ir jaunimo kategorijoje patriotiškiausiu rašytoju išrinktas Andrius Tapinas ir jo romanas "Vilko valanda", suaugusiųjų - rašytoja Agnė Žagrakalytė su debiutiniu prozos kūriniu "Eigulio duktė: byla F117".

Patriotinės mokslinės knygos kategorijoje premija įvertinti knygos "Balys Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai. Lokio rinktinės vado dienoraštis, laiškai, manifestaciniai tekstai" autoriai Klaudijus Druskis, Rūta Mozūraitė, Paulius V. Subačius ir idėjos autorius Andrius Dručkus.

Pasak vertinimo komisijos pirmininko, poeto Antano Gailiaus, šiemet premijas išrinkti nebuvo sudėtinga, komisija greitai sutarė, kas turėtų tapti premijos laureatais.

Premijas rašytojams įteikė krašto apsaugos viceministras Antanas Valys. Pasak jo, šiandien pagerbiamos knygos, kurios ugdo pilietinę valią ir patriotinę dvasią.

"Tokio turinio knygos yra pagrindinis jungiantis saitas, ta priemonė, kurios pagalba semiamės išminties ir jėgų pirmiausiai iš mūsų šalies istorijos, kaip tyro vandens šaltinio", - kalbėjo A. Valys.

Premijos laureato A. Tapino teigimu, žodis "patriotas" šiomis dienomis yra vertinamas nevienareikšmiškai.

"Kartais mes taip bijome pasakyti, kad mes kažkuo didžiuojamės, kažką mylime, kartais tai darome tiesiog per prievartą ir mieliau skundžiamės. (...) Vienas psichologas yra pasakęs, kad garbaus amžiaus patriotas nesusišnekės su jaunu patriotu - aš kategoriškai su tuo nesutinku. Galbūt mes gyvename skirtinguose pasauliuose (...), bet turime ir jungiančių dalykų - knyga yra vienas iš jų. (...) Viena iš mano užduočių rašant knygą buvo pritraukti senus didvyrius jaunam žmogui ir pateikti juos kitaip", - teigė A. Tapinas.

Krašto apsaugos ministerijos įsteigtos Patriotų premijos teikiamos ketvirtą kartą. Šiemet konkurso dalyviai vertinimui pateikė 26 įvairių žanrų knygą, kurios buvo išleistos 2013 metais.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.