aA
Europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis ragina žmones, kurie jaučiasi suklaidinti referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams iniciatorių, atšaukti savo parašus.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Jis pabrėžia, kad renkant parašus nebuvo aiškinama, kokią reikšmę tai gali turėti Lietuvos narystei Europos Sąjungoje, todėl daugelis žmonių jaučiasi suklaidinti.

„Vyriausiajai rinkimų komisijai blaškantis dėl antieuropinio ir antikonstitucinio referendumo, jos vadovui lemtingai balsuojant ne teisinėse pozicijose, piliečiai pradeda susivokti, kas ištiktų Lietuvą "tautinio socializmo", tai yra nacionalsocialistų laimėjimo atveju, - DELFI atsiųstame kreipimesi rašo V. Landsbergis. - Ne vienas pasisako buvęs suklaidintas, neatsispyręs patriotinėms gražbylystėms prašinėjant parašo, įdėmiai neperskaitęs teksto iki galo, nemąstęs apie Lietuvos pasirinktą narystę Europos Sąjungoje“.

Europarlamentaras, buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas ragina suklaidintus žmones kuo greičiau atšaukti savo parašus.

„Taip susivokusius kviečiu veikti - siųsti telegramas VRK arba Seimui su tais pačiais asmens duomenimis ir ankstesniojo parašo atsisakymu. Kas jau pamatė tėvynei rengiamą politinės vienatvės duobę ir nenori tapti demokratijos duobkasiu, atšaukite parašus, ištaisykite savo klaidą,“ - rašo V. Landsbergis.

Z. Vaigauskas: parašų atšaukti nebegalima

Į DELFI kreipėsi savo parašą dėl referendumo atšaukti mėginęs skaitytojas. Anot jo, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nurodė negalinti tenkinti jo prašymo. Skaitytojas teigia gavęs tokį VRK atsakymą:

Laba diena,
gavome jūsų paklausimą.

Referendumo įstatymo 11 straipsnio 7 dalis numato, kad: „pilietis savo parašą dėl reikalavimo paskelbti referendumą turi teisę atšaukti. Apie šį sprendimą jis privalo pranešti Vyriausiajai rinkimų komisijai ne vėliau kaip iki piliečių reikalavimų perdavimo jai dienos“. Piliečių reikalavimai Vyriausiajai rinkimų komisijai buvo perduoti 2013 m. lapkričio 29 d. Todėl piliečiai, pasirašę dėl privalomojo referendumo “Dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo įstatymo” po 2013 m. lapkričio 29 dienos savo parašo atšaukti nebegali.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI patvirtino, kad teisinių galimybių atšaukti savo parašą gyventojai jau nebeturi. Esą tai buvo galima padaryti tik iki parašų lapų perdavimo VRK.

„Mes vis tiek sakome, kad piliečiai, pasirašę už referendumą, gali savo valią pareikšti, kad jie atšaukia savo parašą. Aš manau, kad tai svarbu. Bet Referendumo įstatymas pasisako taip: savo parašą atšaukti galima iki to laiko, kai parašai priduodami VRK“, - kalbėjo Z. Vaigauskas.

VRK sektretoriato DELFI pateiktais duomenimis, per pastarąsias dvi darbo dienas su prašymais atšaukti savo parašus į VRK kreipėsi jau 51 gyventojas. Tikėtina, kad šis skaičius augs.

Pirmadienį VRK po antro balsavimo nutarė, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengimo. Per pirmąjį balsavimą balsų patvirtinti išvadai, kad pateiktas reikiamas parašų skaičius, neužteko.

Komisijai priėmus sprendimą dėl parašų referendumui, klausimas perduodamas svarstyti Seimui. Liberalų sąjūdis žada teismui skųsti VRK sprendimą dėl referendumo parašų, o jei Seimas nutars referendumą skelbti - inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl jo konstitucingumo.

Iniciatyvinė grupė siekia Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.