aA
Birželio 30 dieną ekspertai nustatė, kad 92 metų teisiamasis serga psichikos liga - Alzheimerio ligos forma, dėl kurios jis negali suvokti ir valdyti savo veiksmų, todėl negali būti kviečiamas į teismą ir apklausiamas.

Tokia ekspertų išvada reiškia, kad K. Gimžauskas yra nepakaltinamas.

Pagal Lietuvos įstatymus, jeigu nusikaltimo padarymu kaltinamas asmuo serga psichine liga, jam gali būti skiriamos priverčiamos medicininio pobūdžio priemonės. Tokiais atvejais bylos sustabdomos, iki kaltinamasis pasveiks.

Teismo posėdyje pirmadienį Generalinė prokuratūra pageidavo išsiaiškinti, ar nusikaltimo padarymo metu 1941-1945 metais K. Gimžauskas sirgo psichine liga ir ar dabar jam reikia taikyti priverstinio pobūdžio medicinines priemones.

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija K. Gimžausko bylos nagrinėjimą atidėjo iki spalio 2 dienos ir iki šios datos Teismo psichiatrijos ekspertams pavedė išsiaiškinti, ar praeityje K. Gimžauskas sirgo psichikos liga, jei taip, tai kokio pobūdžio, ar dabar K. Gimžauskas yra pavojingas visuomenei, ar reikalinga jam skirti priverčiamąjį gydymą.

K. Gimžauskas kaltinamas tuo, kad nacių okupacijos metais, būdamas naciams pavaldžios Vilniaus saugumo policijos viršininko pavaduotoju, myriop pasmerkė 5 žydus. Jo viršininkas tada buvo Aleksandras Lileikis, kurio bylą liepos 3 dieną Vilniaus apygardos teismas sustabdė dėl blogos teisiamojo sveikatos, neleidžiančios dalyvauti teismo procese net ir per vaizdo konferencijos ryšį.

Dėl senyvo amžiaus ir sveikatos būklės K. Gimžauskas nė karto nebuvo atvykęs į savo bylos teismo posėdį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.