aA
Yra buvę, kai kovą temperatūra nuo keliolikos laipsnių šilumos nukrito iki keliolikos šalčio, ir tokie įvykiai buvo liūdni, sako Selemonas Paltanavičius.
Ar šiemet sulauksime ankstyvo pavasario?
© DELFI / Tomas Vinickas

„Gal todėl gamta ir neskubina, nepakelia visų savo vaikų aktyviam gyvenimui“, – svarsto jis.

Gamtininkas pastebi, kad šiemet įšalas buvo labai gilus, todėl staigi šiluma viską tik sujauktų. „Mums, žinoma, bus malonu, lėksime ieškoti saulės, šilumos, bet tai šiek tiek turėtų kelti rūpestį“, – LRT radijo laidai „60 minučių“ sako S. Paltanavičius.

– Pasirodė pranešimų, kad Žuvinte jau klykauja pirmosios gervės, žąsys, vieversiai. Ar galima sakyti, kad tai ankstyvo pavasario pranašai?

– Tai, ką regime, labai panašu į pavasarį. Bet neturėtume skubėti – vis dėlto reikėtų žiūrėti į pačią gamtą. O metų laikai turi savo režimą. Šiluma ar šaltis nėra lemtingi veiksniai, tai tik daugelio kitų reiškinių rezultatas. Esame paribyje tarp žiemos laiko ir pavasario.

Šiandien kalbėjau su keletu bitininkų, kurie turi didelius bitynus, klausiau, ar apsiskraidė bitės. Po žiemos jos išskrenda, apsuka ratą, išvalo savo žarnyną. Taigi apsiskraidė dar tik apie 30 proc. bičių. Kai būna labai šalta, rimta žiema, vasario gale arba kovo pirmomis dienomis apsiskraido visos bitės.

Taip pat ir paukščiai – jie tik vienur, kitur. Bet kai jau tikrojo pavasario pradžia, ir mieste užvertęs galvą matai skrendančius padrikus pulkus. Taigi tai gražūs pavasario ženklai, bet dar ne pavasaris.

– Pone Paltanavičiau, prognozuojama, kad pirmą kovo savaitgalį Lietuvoje gali būti 13 °C šilumos. Ar tikėtina, kad nuo 13 °C kristų iki -13 °C?

– Labai tikėtina. Mes esame matę tokių įvykių ir jie būna labai liūdni. Gal todėl gamta ir neskubina, nepakelia visų savo vaikų aktyviam gyvenimui. Antra vertus, tie, kas yra ant žemės (jei neskaičiuosime paukščių), kol kas jaučia įšalą ir žemės šaltį, o įšalas šiemet labai gilus. Taigi, manyčiau, šiluma gali tik sujaukti gamtos režimą. Mums, žinoma, bus malonu, visi lėksime ieškoti saulės, šilumos, bet tai šiek tiek turėtų kelti rūpestį.

– Ar, kaip laidos „Gamta – visų namai“ vedėjas, sulaukiate daug pastebėjimų, laiškų, kad šiemet viskas neįprastai anksti?

– Taip, iš tikrųjų sulaukiame daug ir skambučių, ir laiškų. Mūsų klausytojų (galiu tik kepurę prieš juos nusikelti) patirtis labai gili. Tai įvairaus amžiaus žmonės ir pasakoja, nagrinėja net tai, kas buvę prieš 50–60 metų. Šiemet žiemos nebuvo, tad gali būti, kad ji dar bandys savo pasiimti.

www.lrt.lt