aA
Megan Rice kartu su kitais dviem bendraminčiais protestavo prieš branduolinius ginklus ir įsilaužė į JAV branduolinį kompleksą Ouk Ridže. Už tai 84 metų vienuolei buvo skirta beveik trejų metų kalėjimo bausmė, praneša spiegel.de.
Megan Rice
Megan Rice
© Reuters/Scanpix

Kiti jos amžiaus sulaukę žmonės mėgaujasi užtarnautu poilsiu. Tačiau 84 metų vienuolė Megan Rice 2012 metų liepą su dviem bendraminčiais įsibrovė į JAV branduolinių ginklų kompleksą Ouk Ridže, Tenesio valstijoje, supjaustė tvorą, sienas apipurškė posakiais iš Biblijos, prišlakstė buteliuose atsinešto žmonių kraujo. Tada aktyvistai nesipriešindami leidosi suimami.

M. Rice taip buvo protestas prieš karą ir branduolinius ginklus. Vieno labiausiai saugomų branduolinių kompleksų apsaugos darbuotojams tai tapo baisiausia gėda. Teisėsaugai tai buvo sabotažas ir valstybei priklausančio turto suniokojimas.

Jau pernai metais vienuolė buvo pripažinta kalta. Dabar paskelbta ir bausmė: dvejus metus ir vienuolika mėnesių garbaus amžiaus moteris privalės praleisti kalėjime.

Jos bendraminčiams Gregui Boertje Obedui ir Michaelui Walli skirtos penkerių metų ir dviejų mėnesių kalėjimo bausmės. Abu vyrai yra Vietnamo karo veteranai, abu jie daugiau nei dviem dešimtmečiais jaunesni už seserį Megan. Sausio pabaigoje teismas nusprendė, kad trijulei teks sumokėti 53 tūkstančius JAV dolerių (per 133 tūkstančius litų) padarytai žalai atlyginti.

Kaip pranešė „New York Times“, vienuolė jau seniai garsėjo kaip aktyvi kovotoja už taiką. Po įsilaužimo į branduolinį kompleksą Ouk Ridže paaiškėjo, kad M. Rice jau 40 ar 50 kartų dalyvavo įvairiose pilietinio nepaklusnumo akcijose, tačiau nei viena jų neprilygo tai, kurią aktyvistai surengė Nacionalinio saugumo komplekse Y-12. „New York Times“ tai pavadino „didžiausiu saugumo pažeidimu branduolinio komplekso istorijoje“. Galiausiai, Y-12 buvo laikomas „urano Fort Noksu“ – itin griežtų saugumo priemonių kompleksu, kuris vykdant Manhatano projektą buvo pastatytas pirmosioms atominėms bomboms gaminti.

Dėl to, ką padarė, sesuo Megan visiškai nesigaili. Iš tikrųjų ji apgailestauja tik dėl vieno: „Kad aš laukiau 70 metų“.

Trijų aktyvistų advokatai tikina, kad trijulė sulaukė palaikymo laiškų iš viso pasaulio. Aktyvistai tikėjosi, kad teismas jų pasigailės, nes tai, esą, tebuvo simbolinė akcija, kuria norėta atkreipti dėmesį į amoralų ir neteisėtą branduolinių ginklų saugojimą Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Tačiau teisėjai to suprasti nenorėjo. M. Rice ir jos kolegos už grotų sėdi nuo tada, kai buvo paskelbtas kaltinamasis nuosprendis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.