aA
Lietuva antradienį paragino Europos Sąjungos (ES) šalis apsvarstyti galimybę įvesti sankcijas Ukrainos pareigūnams, kurie atsakingi už prievartos panaudojimą.
Neramumai Kijeve
Neramumai Kijeve
© AFP/Scanpix

"Kviečiame ES šalis apsvarstyti tikslinių priemonių prieš atsakingus už prievartos panaudojimą asmenis galimybę", - teigiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Kijeve tęsiantis kruviniems susirėmimams, ministerija paragino Ukrainos vyriausybę ir opozicijos lyderius nedelsiant grįžti prie derybų dėl naujos Vyriausybės ir konstitucinės reformos, ir perspėjo, kad užsitęsusi politinė krizė daro padėtį šalyje vis mažiau kontroliuojama.

"Šiandien Kijevo gatvėse sprendžiasi Ukrainos ateitis. Kviečiame Ukrainos politinius lyderius imtis atsakomybės, užtikrinti, kad būtų gerbiamos žmonių teisės ir laisvės ir efektyviai išspręsta politinė krizė. Tik konstruktyvus dialogas gali sustabdyti smurto protrūkius ir užkirsti kelią provokacijoms", - teigiama pareiškime.

A. Kubilius: kiekvienas kraujo lašas guls ant V. Janukovyčiaus sąžinės

Antradienio vakarą į neramumus Kijeve sureagavo ir opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas dėl situacijos Ukrainoje sako: „V. Janukovyčius dar turi galimybių sustabdyti kraują Maidane. Kitu atveju jo asmeniškai laukia ne tik tarptautinės sankcijos, bet ir tarptautinis teismas. Kiekvienas kraujo lašas guls ant jo sąžinės ir jokie pasiaiškinimai ar pasiteisinimai nebeturės jokios reikšmės“.

Pasak A. Kubiliaus, V. Janukovyčiaus režimo pralietas krautas istorijos ratą gali tik laikinai pristabdyti. „Ukrainos žmonės savo krauju jau įrodė, kad jie renkasi europietišką ateitį. Toje ateityje nebus nei V. Jonukovyčiaus, nei už jo stovinčio V. Putino“, - sako TS-LKD pirmininkas A. Kubilius.

A. Butkevičius ragina Ukrainos vadovybę nenaudoti smurto prieš savo šalies gyventojus

Praėjus dar kuriam laikui pranešimą išplatino ir  Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Jis ragina Ukrainos vadovybę nutraukti smurtą prieš savo šalies civilius gyventojus ir taikiu būdu kuo skubiau spręsti susidariusią padėtį.

„Ukrainos vadovybė privalo sustabdyti krizės eskalavimą, nutraukti Maidano šturmą ir įsiklausyti į oponentų argumentus. Šalies ateitis priklauso nuo politinių lyderių brandos ir atsakomybės prieš savo tautą. Įvykiai Kijevo centre negali būti pateisinami, smurtas prieš Ukrainos gyventojus turi būti nutrauktas“, – sako Lietuvos premjeras A.Butkevičius.

Ministras Pirmininkas visos Lietuvos Vyriausybės vardu ragina Ukrainos lyderius elgtis atsakingai ir kuo skubiau susėsti dialogui su opozicija siekiant taikaus sprendimo.

D. Grybauskaitė: peržengtos ribos

Naktį apie situaciją Ukrainoje savo nuomonę išplatino ir Pietų Korėjoje viešinti Lietuvos prezidentė Dalia  Grybauskaitė.

„Prievarta ir kraujas Kijeve peržengia visas ribas. Jėgos naudojimas nėra išeitis. Valdžios ir opozicijos susitarimas reikalingas nedelsiant. Tai, kas vyksta Maidane, nesuderinama su jokiais demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir laisvės principais. Tarptautinė bendruomenė turi imtis visų galimų priemonių ir padėti Ukrainai sustabdyti konflikto aštrinimą bei rasti taikų sprendimo kelią. Reiškiu užuojautą žuvusiųjų artimiesiems bei tikiuosi, kad sužeistaisiais bus skubiai ir tinkamai pasirūpinta“, - Pietų Korėjoje viešinčios prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius perduoda jos Spaudos tarnyba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.