aA
Jeigu reikės sėdėti, atsėdėsime, bet vis tiek išeisime į laisvę. Tokios pozicijos, atrodo, laikėsi keturi labai sunkiais nusikaltimais kaltinti nepilnamečiai – į teismo salę išklausyti nuosprendžio ginkluotų konvojaus pareigūnų atvežti jaunuoliai visą laiką šypsojosi, o kai teisėja paskelbė, kad juos išteisina dėl nepilnametės mergaitės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo, išvis vos tramdė emocijas.
Baisi byla: nuteisė už prostitutės nužudymą, o dėl neįgalios merginos išžaginimo – išteisino
© DELFI / Kiril Čachovskij

Vilniaus apygardos teismas antradienį baigė nagrinėti vieną baisesnių pastarojo metų bylų – dabar jau pilnametis Aleksandras Vaskovas buvo pripažintas kaltu dėl sostinės Stoties rajone pragyvenimui užsidirbusios prostitutės nužudymo, tačiau išteisintas dėl neįgalios merginos išžaginimo.

Kadangi nusikaltimą A. Vaskovas padarė jau būdamas nepilnametis, teismas nusprendė jam skirti 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tuo metu po sekso orgijų prie Baltojo tilto neįgalios mergaitės išžaginimo bei seksualinio prievartavimo kaltintas Mantas Dagys, kaip ir A. Vaskovas, buvo išteisintas bei paleistas teismo salėje.

„Ė, tu nesikišk, ką, gal smuk iš čia“, – po teismo nuosprendžio į laisvę paleistas M. Dagys nepanoro aiškinti, kaip jaučiasi išteisintas, nors dėl merginos išžaginimo ir prievartavimo pripažino kaltę.

Kaip sakė nuosprendį paskelbusios teisėjų kolegijos primininkė Virginija Švedienė, nepasitvirtino kaltinimai, kad nukentėjusioji buvo išžaginta ir seksualiai prievartauta – nenustatyta nei subjektyvioji, nei objektyvioji pusės.

Pasak teismo, surinkti įrodymai patvirtina, kad mergina nesipriešino, „nors ir sakė, kad nenoriu“, tačiau aktyviais veiksmais nesipriešino, o po tariamo išžaginimo su išteisinamaisiais leido kartu laiką, vaikščiojo po miestą.

Be to, teismas pažymėjo, kad nors nukentėjusioji ir yra psichiškai neįgali, tačiau nepilnamečiai to nežinojo – esą ji atrodė, kaip apsvaigusi nuo alkoholio.

„Nė vienas prieš ją smurto nenaudojo, negrasino ir kitaip neatėmė galimybės priešintis“, – pažymėjo teisėja V. Švedienė.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas dėl vagysčių ir pasikėsinimų jas įvykdyti kaltais pripažino Artūrą Petkevičių ir Darių Archipovą – jiems skirtos 4 ir 3 metų laisvės atėmimo bausmės.

Tuo metu iš jų vogtus daiktus įgiję ir realizavę trys kaltinamieji išvengė realių laisvės atėmimo bausmių.

Vilniaus apygardos teismo paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jį prokuratūra ir nuteistieji galės skųsti apeliacine tvarka.

Užmušė, nes pasityčiojo iš vyriškumo

„Taip, tai aš užmušiau ir ką man dabar daryti?“ – šiuos A. Vaskovo, dabar jau nuteisto dėl nužudymo, žodžius, ištartus nepraėjus nė parai po Vilniaus Stoties rajone gyvenusios 34 metų prostitutės Dianos nužudymo, teisme citavo viena liudytoja.

Pastovios gyvenamosios vietos neturinti, tačiau Stoties rajone gyvenanti moteris teigė, kad Diana ir nužudymu kaltinamas jos draugas gyveno palaidą gyvenimą – valkatavo, vartojo narkotikus.

Dar kita liudytoja teigė, Diana prieš mirtį patyrė dideles kančias – buvo žiauriai sumušta.

„Jie gyveno apleistame garaže prie stoties, tą naktį Diana su Aleksandru permiegojo, o paskui jis ją spardė, talžė lazda“, – kalbėjo liudytoja.

Jos teigimu, egzekuciją matė kartu gyvenęs kitas benamis – jis sakė, kad vaikinas Dianai sudavė labai daug smūgių, o paskui paliko gulėti. Kai sunkiai alsuojanti moteris paprašė daugiau nebemušti ir duoti atsigerti vandens, šaltakraujišku nužudymu kaltinamas vyras iš šios tik pasityčiojo – ją apšlapino.

Liudytojų teigimu, ryte pamatęs, kad Diana negyva, Aleksandras moterį ištempė iš garažo – kitame apleistame pastate surado duobę, į kurią ją įmetė ir apmėtė žemėmis bei akmenimis.

Tuo metu garažą, kuriame buvo įvykdyta egzekucija, naikindamas nusikaltimo pėdsakus jis padegė.

Atrodė lyg pakvaišęs

„Tada visi apie tai tik ir kalbėjo – kai kartu kompanijoje gėrėme odekoloną, draugė man sakė, džiaukis, kad tu nematei, ką mes matėme, – sakė liudytoja. – Tada ji man ir papasakojo, jog Diana buvo žiauriai nužudyta. Kai Aleksandro paklausiau, ar tiesa, ką visi aplink kalba, jis susinervinęs man atrėžė: „Taip, tai aš užmušiau ir ką man dabar daryti?“. Daugiau jis nieko nesakė, jo batai ir kelnės buvo aptaškytos krauju. Su Aleksandru buvau susitikusi dar ir kitą dieną, tada vėl paklausiau, ar jis tikrai taip galėjo pasielgti su Diana, o jis man šaltu veidu atsakė: „Ką tu čia per nesąmones šneki, nieko aš neužmušiau“.

Pasak liudytojų, nužudymą matęs Aleksandro draugas bandė jį tramdyti ir prašė Dianos pasigailėti: „Tik nemušk jos per galvą“.

Kad Diana yra nužudyta, pareigūnai sužinojo jau po kelių dienų – apie tai jiems prasitarė nužudytosios draugai. Moteris buvo rasta tik po gerų dviejų savaičių – žmonės pranešė apie iš vieno garažo sklindantį dvoką.

„Ji labai gera buvo, tikrai, niekam nėra blogo padariusi, o jis ją išžagino ir uždaužė – ryte rado prie lovos jau atšalusią“, – kalbėjo kita Stoties rajono gyventoja.

Moteris buvo priblokšta, kai sužinojo, jog lazda Dianą talžęs Aleksandras atrodė lyg pakvaišęs – jis visą laiką tik juokėsi.

Kai kurie liudytojai užsiminė, kad Aleksandras savo draugę nužudė tik dėl to, jog ši pamynė jos vyriškumą – esą po sekso pasišaipė, kad šis nėra toks tikras vyras, kaip save vaizduoja kitiems, nes lovoje taip nieko ir nesugeba...

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.