aA
Iškilus Rusijos aktyvistas, kuris buvo nuteistas kalėti po protesto dėl Sočio žiemos olimpiados projektų poveikio aplinkai, paskelbė bado streiką, pirmadienį nurodė jo organizacija.
Rusijoje kalėti nuteistas Sočio aktyvistas paskelbė bado streiką
© AFP/Scanpix

Praeitą savaitę aktyvistui Jevgenijui Vitiškai už vienos tvoros apgadinimą buvo skirta treji metai laisvės atėmimo, o tą nuosprendį daugelis žmogaus teisių organizacijų pasmerkė kaip mėginimą nutildyti iškilų Sočio olimpinių žaidynių kritiką.

40-metis geologas atsisakė bet kokio maisto po to, kai buvo paskelbta nutartis jo byloje, sakoma žaliųjų judėjimo „Ekologinė vachta Šiaurės Kaukaze“ pranešime.

„Jevgenijus sakė paskelbęs bado streiką nuo vasario 12 dienos“, – nurodė aktyvistai.

J.Vitiška ir jo organizacija ne kartą skambino pavojaus varpais dėl didžiulių olimpinių kompleksų statybų daromos žalos anksčiau buvusiai menkai sutrikdytai miškų ir kalnų gamtai prie Juodosios jūros kurorto Sočio.

2012 metų birželį J.Vitiškai ir kitam žymiam vietos aplinkosaugos aktyvistui Surenui Gazarianui buvo skirtos trejų metų lygtinės bausmės už tai, kad apgadino tvorą miške. Jų padaryta žala įvertinta 4 tūkst. JAV dolerių. Teismas aktyvistų veiksmus įvertino kaip chuliganizmą.

Žaliųjų judėjimas teigia, kad tvora buvo neteisėtai pastatyta valstybiniame miške aplink rezidenciją, priklausančią Krasnodaro krašto gubernatoriui Aleksandrui Tkačiovui.

Tuomet J.Vitiškai buvo skirta trejų metų lygtinė įkalinimo bausmė, o praeitą savaitę teismas paskelbė, jog aktyvistas pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas ir turi likti pataisos kolonijoje.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) praeitą savaitgalį paskelbė, kad Rusijos institucijos jį informavo, jog J.Vitiškos įkalinimas „nesusijęs su žaidynėmis“.

Tačiau žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ paskelbė J.Vitišką sąžinės kaliniu ir pareiškė, kad jo areštas yra „naujausias epizodas prieš jį nukreiptoje Rusijos institucijų kampanijoje ... siekiant nutildyti vieną iš balsingiausių ir labiausiai gerbiamų kritikos balsų prieš Sočio žaidynes“.

Buvo sulaikyta gėjų teisių gynėja

Gėjų teises aktyviai ginanti italė pranešė, kad Sočio olimpinėse žaidynėse buvo sulaikyta pareigūnų už tai, kad nešė vaivorykštės spalvų vėliavą su užrašu rusų kalba „Gėjai yra OKei“.

Pirmadienį policija paneigė, kad toks incidentas įvyko.

Moterišką įvaizdį pasirinkusi Vladimir Luxuria (Vladimir Luksurija), kuri yra buvusi komunistų atstovė Italijos parlamente ir televizijos laidų dalyvė, aktyviai ginanti transseksualų teises, naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė, kad kelioms valandoms buvo sulaikyta, o po to paleista. Jokie kaltinimai jai nebuvo pateikti.

Sočio viešbutyje žurnalistams ji sakė, kad sekmadienį vakare miesto parke ją sulaikė du asmenys, kurie paklausė, ką ji dėvi. V.Luxuria pridūrė, jog maždaug dvi valandas išbuvo policijos nuovadoje, beveik visą tą laiką laukdama, kol atvyks vertėjas.

„Problema buvo ne vaivorykštinė vėliava, problema buvo užrašas, – paaiškino ji. – Jie paprašė, kad daugiau nerodyčiau tokių dalykų“.

Sočio olimpinių žaidynių organizatoriai pirmadienį pareiškė, kad neturi informacijos apie tokį incidentą.

Sočio centriniame policijos poskyryje budintis pareigūnas naujienų agentūrai sakė, kad jų areštinėje niekada nebuvo jokio Italijos piliečio.

Pareigūnai paprastai suiminėja nesankcionuotų demonstracijų dalyvius Maskvoje. Dažnai policijos nuovadų darbuotojai yra taip užkrauti dokumentų tvarkymu, kad suimtieji valandų valandas laukia savo eilės, kol vėliau būna paleisti, net neužregistravus jų suėmimo fakto arba negavę jokių jų sulaikymo priežastį paaiškinančių dokumentų.

V.Luxuria agentas Fabio Saccani naujienų agentūrai AP sakė, kad policija konfiskavo vaivorykštės spalvų vėliavą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.