aA
Valstybės saugumo departamentas (VSD) paviešino dalį savo veiklos statistikos. Pagal ją, pernai buvo sekamas įspūdingas kiekis fizinių bei juridinių asmenų.
Saugumiečiai sekė šimtus lietuvių, šimtus užsieniečių ir septynis prietaisus
© A.Didžgalvio nuotr.

„Valstybė per Žvalgybos įstatymą suteikia galimybę žvalgybos institucijų, tarp jų ir VSD, pareigūnams, pagal motyvuotą apygardos teismo nutartį, stebėti ir fiksuoti asmens susirašinėjimą ir kitokį susižinojimą; patekti į asmens būstą, kitokias patalpas ar automobilius; slapta paimti ar apžiūrėti dokumentus ir daiktus; gauti informaciją apie elektroninius ryšius bei stebėti bet kokias asmenų finansines operacijas.

Pernai VSD atliko 2201 tokį sankcionuotą veiksmą 1822 asmenų atžvilgiu. Asmenų ir teismo sankcionuotų veiksmų skaičiai yra skirtingi, nes kai kurių asmenų atžvilgiu buvo sankcionuoti keli veiksmai pagal skirtingus Žvalgybos įstatymo punktus“, - teigiama pirmadienį išplatintame VSD pranešime.

Saugumiečiai taip pat detalizuoja šią savo statistiką. Pernai buvo sekami 872 Lietuvos piliečiai, 905 užsienio valstybių piliečiai, 38 juridiniais asmenys bei 7 „techniniai įrenginiai, kurių savininkas nežinomas“.

Daugiau detalių VSD nepateikia. „Detali informacija apie VSD teismo sankcionuotus veiksmus pateikta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui ir Prezidentūros nacionalinio saugumo grupei“, - teigiama pranešime.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.