aA
Europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis sako, kad referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams tikslas - susipykti su Europos Sąjunga ir išstoti iš bendrijos. O tai, pasak V.Landsbergio, pradžiugintų Rusijos vadovus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Scanpix

Tokią nuomonę V.Landsbergis išsakė savo kalboje sekmadienį Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjime prie Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų namų.

"Esam novatoriai - Lietuvoje stumiamas dar negirdėtas antieuropinis referendumas. Tokia jo esmė, tik slepiama apgavystėmis, pradedant nuo tos, kai mūsų sąjungininkai europiečiai gudriai suplakami su viso pasaulio užsieniečiais. (...) Tikslas yra susipykti su Europos Sąjunga, o dar geriau, ką skelbia ponas Šliužas (vienas referendumo organizatorių - Pranciškus Šliužas - BNS), išstoti iš jos. Putinas net Sočyje sapnuoja apie tokią Lietuvą", - sekmadienį sakė V.Landsbergis.

Pasak jo, jeigu Lietuva atsisakytų narystės ES, tai reikštų sugrįžimą Rusijos įtakon.

"Daug kalbantys apie žemę, pamiršta apie žemėlapį, lyg mokyklų nelankę, o žemėlapis primintų, kur demokratinė Europa, kur - putininė Eurazija. Tad ką toliau renkasi Lietuva? Nereikia Europos, krenti į Euraziją - atgal į narvą", - dėstė europarlamentaras.

Jis teigė, kad referendumo organizatoriai kalba, kad pardavę žemę, žmonės sumažins Lietuvos teritoriją.

"Kaip vertinti, kai tyčia, arba iš neraštingumo, vadina Petro sklypą valstybės teritorija? Vat jeigu Petras parduos sklypą latviui, tai Lietuva sumažės, o Latvija padidės. Yra tuo patikėjusių. Gal auklytės paaiškintų darželiuose, jog demokratinė valstybė savo suverenios teritorijos parduoti negali net Vyriausybei norint, o privatus savininkas, tai ne kita valstybė", - dėstė V.Landsbergis.

Europarlamentaras negailėjo kritikos ir referendumo iniciatorių norui balsuoti dėl keletos klausimų iš karto.

Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI / Tomas Vinickas

"Vyresnieji gal atsimenate, kaip univermage, norėdami atsikratyti prekių šlamšto, sudarydavo dovanų paketą, kurį gali pirkti tik visą. Dabar išrastas būdas, kaip teikti piliečiams balsavimą už keletą Konstitucinių dalykų iš karto. Tuo keliu einant, jūsų ir mūsų greit lauks toks kelių sprendimų paketas: pirmas - minimalų atlyginimą dvigubai, antras - nacionalizuoti skandinaviškus bankus, atkurti "Snorą", parsikviesti šokėją Romanova, trečias - gerbiant kultūros paveldą, sugrąžinti Stalino paminklą į tradicinę vietą Vilniuje, prie geležinkelio stoties", - teigė V.Landsbergis.

Jis prisiminė Estijos ekonomikos ministro išsireiškimą, kai šis lietuvius pavadino kvailiais. V.Landsbergis teigė, kad tokio epiteto šalis susilauktų ir tada, kai atsisakytų naystės ES.

"Vienu balsavimo ėjimu, be jokios analizės, brauktume viską, ko pasiekę. Gautume Europoje nebe sąjungininkės, o trečiosios šalies statusą lygiai su Rusija ir Gudija. Ką apie mus tada pasakytų estai, jau neseniai girdėjome, kai pagrasėme blokuoti europinį Baltijos geležinkelį. O ką tars broliai ukrainiečiai? Jie pasišventę kovoja už savo teisę pasirinkti Europą", - aiškino V.Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad ES Lietuvai suteikia lėšas švietimo sistemai, policijai, Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, o išstojus iš jos, šalis paramos netektų.

"Nenustebčiau, jei antieuropiniam referendumui pavykus, išgirstume ir tokių diagnozių iš tolimojo Briuselio - pasisiuskit su savo branduolinėmis atliekomis, nors dabar numatėme jums gausiai padėti, bet jeigu einate lauk, tai ir eikite, ir eikite, ir eikite", - teigė europarlamentaras.

Jis P.Šliužui pasiūlė nuvažiuoti į Ukrainą ir ten papasakoti, kad Europa yra blogis. V.Landsbergis ironizavo, kad tokiu atveju galbūt ukrainiečiai susipras ir atsiimt savo reikalavimus dėl ėjimo link ES.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.