aA
Norvegus masiškai žudęs Andersas Behringas Breivikas pagrasino pradėti bado streiką, siekdamas, kad būtų aprūpintas geresniais kompiuteriniais žaidimais ir kad būtų pagerintos dabar į „kankinimus“ panašios jo kalinimo sąlygos, sakoma laiške, kurį penktadienį gavo naujienų agentūra AFP.
A. Breivikas ketina badauti dėl geresnių sąlygų kalėjime
© AP/Scanpix

Dešiniųjų pažiūrų ekstremistas, nužudęs 77 žmones per sprogdinimą ir šaudymus 2011 metų liepos 22 dieną, pridėjo rašomąja mašinėle išspausdintą 12 reikalavimų sąrašą, kurį jis lapkritį pateikė kalėjimo administracijai.

Savo laiške A.B.Breivikas aprašė į „kankinimus“ panašias savo laikymo sąlygas griežčiausio apsaugos režimo kalėjime Šieno mieste pietryčių Norvegijoje, kur jis atlieka 21 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistasis reikalauja geresnių sąlygų per kasdienius pasivaikščiojimus, taip pat teisės laisviau palaikyti ryšius su išoriniu pasauliu. Jis tvirtina, kad šie reikalavimai atitinka Europos žmogaus teisių normas.

A.B.Breivikas taip pat pareikalavo, kad jo žaidimų konsolė „PlayStation 2“ būtų pakeista naujesne „Playstation 3“ ir kad būtų sudaryta galimybė „gauti daugiau žaidimų suaugusiems, kuriuos galėčiau rinktis pats“.

Ekstremistas, kuris nuo 2011 metų laikomas atskirai nuo kitų kalinių dėl saugumo priežasčių, sako turintis teisę į didesnį „veiklos pasirinkimą“ negu kiti nuteistieji – kaip kompensaciją dėl griežtos izoliacijos.

A.B.Breivikas taip pat nori, kad įprasta savaitinė 300 kronų (124 litų) išmoka – būtų padidinta dvigubai, ypač dėl jo susirašinėjimo paštu išlaidų.

Kalinys reikalauja nebevykdyti kasdienių asmens kratų ir leisti jam naudotis asmeniniu kompiuteriu, o ne „niekam tikusia rašomąja mašinėle, kurios technologija siekia 1873 metus“.

Laiške, datuotame sausio 29 dieną, A.B.Breivikas nurodė, kad jo kalinimo sąlygos nebuvo realiai pagerintos, todėl bado streikas lieka „vienu ir vieninteliu“ jam prieinamu pasirinkimu.

„Bado streikas nesiliaus, kol teisingumo ministras (Andersas) Anundsenas ir KDI (Norvegijos kalėjimų tarnyba) nesiliaus elgtis su manimi blogiau negu su gyvuliu“, – pareiškė nuteistasis, pridūręs, kad „greitai“ viešai paskelbs savo protesto akcijos datą.

2011-ųjų liepos 22 dieną A.B.Breivikas detonavo sprogmenų prikrautą furgoną prie vyriausybinių pastatų komplekso Oslo centre, kur žuvo aštuoni žmones. Vėliau tą dieną jis nužudė dar 69 žmones, daugiausiai paauglius, šaudydamas tuometės valdančiosios Darbo partijos jaunimo vasaros stovykloje Utiojos saloje netoli sostinės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.