aA
Savo sprendimų teisėjai dažniausiai nekomentuoja, taip palikę visuomenę juos interpretuoti pačiai. Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius mano, kad visuomenei būtina paaiškinti, dėl ko teisėjas priima vieną ar kitą sprendimą.
Gintaras Kryževičius
Gintaras Kryževičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Negaliu sutikti su tokia pozicija, kai mūsų teisėjai teigia, kad tam, kad galėtum komentuoti atliekamus veiksmus, reikia gauti prokuroro sutikimą. Tai yra visiškai iškreiptas baudžiamojo proceso kodekso nuostatų aiškinimas. Sprendimą galima komentuoti ir reikia komentuoti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ ketvirtadienį kalbėjo G Kryževičius.
 
Jis pabrėžia, kad kalbant apie ikiteisminio tyrimo duomenis, jų jokiu būdu negalima atskleisti. Ikiteisminio tyrimo šeimininkas, kaip sako G. Kryževičius, yra prokuroras, tačiau tai nereiškia, kad nuo bylos kaltinamųjų galima informaciją slėpti.  „Teisėjas atlieka patį procesinį veiksmą. Šioje dalyje, kai sprendžiamas suėmimo, suėmimo pratęsimo klausimas, šie duomenys yra vieši vien dėl to, kad vyksta rungimasis šioje projekto stadijoje. (...) Tie asmenys, kurių laisvę siekiama suvaržyti, turi žinoti viską, kas vyksta.“
 
G. Kryževičius nurodo, kad slaptumas, pavyzdžiui, siekiant apsaugoti liudininkus, būtinas, tačiau informaciją visuomenei vis tiek teikti reikia.  „Žinoma, aš nekalbu apie tai, kad galėtų būti atskleisti visi duomenys, identifikuojantys liudininkus ar kažkokius kitus veiksmus, tačiau naudojant bendro pobūdžio formuluotes, netgi ne reikia, bet yra būtina teikti informaciją“, - reziumavo G. Kryževičius.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ transliaciją klausykite čia:
http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/02/13/aktualioji-valanda/29972

Žinių radijas