aA
Vyriausybė siūlo atsisakyti savivaldybių pareigos iki nustatyto termino inventorizuoti visas šalies kapines ir įpareigoti jas tik sudaryti jų teritorijoje esančių veikiančių, riboto laidojimo ir neveikiančių kapinių sąrašus ir skelbti juos savo interneto svetainėje.
Ar informaciją apie kapines gausime internete?
© DELFI / Kiril Čachovskij

Tokią išvadą ministrų kabinetas patvirtino Seime svarstomam projektui, kuriuo siūloma iki 2018 metų pratęsti terminą, iki kada savivaldybės turi inventorizuoti neveikiančias ar riboto laidojimo kapines. Šiuo projektu taip pat numatoma nustatyti, kad kapinių žemės sklypus, juose esančius statinius savivaldybės privalėtų Nekilnojamojo turto registre įregistruoti iki 2017 metų. Keičiamas įstatymas numatė savivaldybėms pareigą atlikti kapinių inventorizaciją ir kapinių žemės sklypus įregistruoti Nekilnojamojo turto registre iki 2014 sausio 1 dienos.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį nusprendė pasiūlyti "siekiamą tikslą – nustatyti kiekvienoje savivaldybėje esančių kapinių (neveikiančių, riboto laidojimo ir veikiančių) skaičių ir jų užimamą teritoriją – pasiekti mažiau finansinių išteklių reikalaujančiomis priemonėmis". Ministrų kabineto nuomone, reikia atsisakyti kapinių inventorizavimo ir nustatyti savivaldybėms prievolę sudaryti jų teritorijoje esančių kapinių sąrašus ir skelbti juos savo interneto svetainėje.

„Svarstytina, ar reikėtų paankstinti šių privalomų darbų atlikimo terminą, kuris galėtų būti 2016 m. sausio 1 d.“, - teigiama Vyriausybės išvadoje.

Posėdyje aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė, kad dabartinis reikalavimas inventorizuoti visas kapines reikalautų labai daug lėšų.

„Jeigu būtų koks nors konkretus vienų ar kitų įvardintų kapinių tvarkymo projektas, tai tada gali būti toms kapinėms padarytos ribos ir daromi darbai, bet jeigu mes, kaip buvo siūloma, visas kapines inventorizuosime, aš bijau, kad mes turėsime įstatymą, kuris ir bus tiktai popieriuje“, - kalbėjo ministras.

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad dėl tokio Vyriausybės siūlymo sunerimę Lietuvos žydai.

„Čia mus, kanceliarijos darbuotojus, aplankė Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir labai jautriai reaguoja į šitą mūsų numatomą rengti dokumentą - ji motyvuoja, kad žydų kapinės yra visiškai neregistruotos“, - sakė R. Motuzas.

Anot jo, šiuo metu neregistruota apie 600 kapinių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.