aA
Praėjus metams po visus pribloškusio savo atsistatydinimo, popiežius emeritas Benediktas nesigaili ir mano, kad istorija išteisins jo neramų ir smarkiai kritikuojamą popiežiavimą, retame interviu sakė jam artimiausias žmogus.
Popiežius Pranciškus ir Benediktas XVI
Popiežius Pranciškus ir Benediktas XVI
© Scanpix

Arkivyskupas Georgas Gansweinas, kuris dabar dirba popiežiui emeritui ir sykiu vadovauja popiežiaus Pranciškaus namų ūkiui, suteikė naujos informacijos apie tai, kaip Benediktas leidžia savo dienas, kokia jo sveikata ir jausmai dėl to reikšmingo sprendimo, kaip klostosi santykiai tarp buvusio ir esamo popiežių.

„Popiežius Benediktas gyvena taikoje su savimi ir galvoja, kad gyvena taikoje net su Viešpačiu“, - sakė G.Gansweinas, kuris dėl savo pareigų kasdien bendrauja ir su Benediktu, ir su Pranciškumi.

Benediktas apie savo sprendimą atsistatydinti paskelbė 2013 metų vasario 11 dieną, nurodydamas, kad jam neužtenka nei fizinių, nei psichologinių jėgų. 2013-ųjų vasario 28-ąją jis tapo pirmuoju per 600 metų atsistatydinusiu popiežiumi, o kovo 13 dieną Pranciškus buvo išrinktas pirmuoju per 1 300 metų popiežiumi ne iš Europos.

Aštuonerius metus trukusį Benedikto popiežiavimą lydėjo nesėkmės ir klaidos, dėl kurių dažnai buvo kaltinama Vatikano biurokratija ir Renesanso laikų rūmų vertos intrigos.

Skandalas, kai Benedikto liokajus buvo areštuotas dėl popiežiaus asmeninių dokumentų nutekinimo žiniasklaidai, sukėlė įtarimų dėl korupcijos Vatikane, bet pats Vatikanas tai neigė.

Benediktą - sausą teologą ir mokytoją, nelabai mėgusį vadovaujamą darbą, - kai kas žiniasklaidoje dažnai juodindavo už stilių, kuris buvo laikomas oficialiai šaltu.

G.Gansweinas, kuris Benedikto asmeniniu sekretoriumi tapo dar prieš tai, kai jis 2005-aisiais buvo išrinktas popiežiumi, sakė, kad popiežius emeritas nesigaili palikęs postą ir nejaučia apmaudo savo kritikams, kurie, pasak Vatikano, ji ne taip suprasdavo.

„Ne. Aišku, kad, žmogiškai kalbant, daug kartų skaudu matyti, jog tai, kas apie ką nors rašoma, konkrečiai neatitinka to, kas buvo padaryta. Bet žmogaus darbo, to, kaip žmogus dirbo, matas yra ne tai, ką rašo masinė žiniasklaida, bet tai, kas yra prieš Dievą ir sąžinę“, - sakė jis.

Istorijos teismas

„Esu tikras, tikrai įsitikinęs, kad istorija pateiks nuosprendį, kuris skirsis nuo to, ką dažnai skaitėme paskutiniais jo popiežiavimo metais“, - sakė G.Gansweinas interviu, kurį davė telefonu.

Benediktas, kuris dabar gyvena buvusiame vienuolyne Vatikano soduose, prieš palikdamas savo postą sakė, kad jam likusias dienas leis „pasislėpęs nuo pasaulio“, melsdamasis ir užsidaręs. Nuo to laiko jis buvo nufotografuotas tik keturis kartus.

„Tikrai, jis yra toli nuo pasaulio, bet jis yra Bažnyčioje. Jo misija dabar, kaip jis kartą pasakė, yra maldomis padėti Bažnyčiai ir savo įpėdiniui, popiežiui Pranciškui. Tai jo pirmoji ir svarbiausia užduotis“, - sakė G.Gansweinas.

Benediktą sveikino konservatoriai, kurie nepamėgo atviresnio, neformalesnio Pranciškaus stiliaus ir kurie vertina Benediktą už bandymus iš naujo patvirtinti tradicinį katalikišką identitetą. Tuo tarpu liberalai kaltino Benediktą pasukus atgal reformų laikrodį ir pakenkus dialogui su musulmonais, žydais ir kitais krikščionimis.

Kai Benediktas nusprendė likti Vatikane, buvo daug spėliojama, kad toks sprendimas gali padaryti destabilizuojamą poveikį Bažnyčiai, tačiau tokie nuogąstavimai nevirto tikrove.

„Nuo pat pradžių jų kontaktai buvo geri ir ši gera pradžia plėtojosi ir subrendo. Jie rašo vienas kitam, skambina vienas kitam, kalbasi vienas su kitu, siunčia vienas kitam kvietimus“, - sakė G.Gansweinas.

Pasak jo, Benediktas leidžia laiką studijuodamas, skaitydamas, tvarkydamas korespondenciją, priimdamas lankytojus, grodamas pianinu ir melsdamasis per pasivaikščiojimus Vatikano soduose.

„Jis laikosi gerai, bet, aišku, yra žmogus, nešantis savo metų naštą. Taigi, jis yra fiziškai senas žmogus, bet jo dvasia labai gyva ir labai šviesi“, - sakė G.Gansweinas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.