aA
Atsimenu Tave kaip kaip kuklų vaikinuką su kuprinėle, dar vyresniųjų klasių moksleivį, partizanų ryšininkės anūką, padedantį mums nesibaigiančiuose Sąjūdžio darbuose.
Algirdas Patackas
Algirdas Patackas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tikėjomės Tave išaugsiant tvirtu Sąjūdžio vyru, įbūtinančiu Sąjūdžio idealus. Didžiavomės, kad Tu išvažiavai mokytis į Kembridžą, grįžęs įsijungei į akademinę ir politinę veiklą. Tačiau viskas pakrypo visiškai kitaip.

Paaiškėjo, kad Tavo pažiūros darosi vis labiau „neo…”, vis toliau nuo paprastosios Lietuvos, iš kurios gelmių esi kilęs.

Kentėjau, ilgai tylėjau, bet po Tavo staipsnio „Putinas „naudingų idiotų” ieško dešinėje” kantrybė baigėsi. Jame sieki įrodyti, kad „patriotizmas, šeima, religija – šie žodžiai tampa kertiniu Putino režimo moto, kaip kažkada caro Nikolajaus I, irgi siekiančio reakcingos ideologinės „restauracijos“, lozungu buvo tapę Православие, самодержавие, народность – „Stačiatikybė, patvaldystė, tautiškumas“.

Taip, Putinas pažodžiui seka imperine Rusija, tačiau tradicines lietuviškas vertybes – tėvynės meilę, pagarbą šeimai, atsidavimą tautai lyginti su imperine ideologija yra suktybė. Naudoji nedorus metodus – į vieną kokteilį suplaki opozicinius politinio elito linijai tinklalapius - „Tiesos.lt“, „Matrica Lietuvoje“, „Magdalena Šventoji“, „Ekspertai.eu“, „Alkas.lt“, „Propatria.lt“, „Versijos.com“.

Alkas.lt yra Lietuvių etninės kultūros draugijos tinklalapis, redaguojamas Jono Vaiškūno, Sąjūdžio žmogaus. Ekspertai.eu yra rimtas, su meniniu profiliu tinklalapis, pateikiantis daug netrivialios ir didžiųjų tinklalapių neskelbiamos ar nuslepiamos informacijos. Propatria yra aiškus intelektualinis dešiniojo jaunimo sparno tinklalapių lyderis, o Vilniaus intelektualų – Tiesos.lt.

Kiti suminėti tinklalapiai tėra marginalūs išdykautojai, žaidžiantys opoziciją, dominantys tik tokius pačius.

Putino doktrina yra sukurta jį supančios KGB aplinkos. Jų priešiškumas homoseksualams yra tiesiog primityvaus vyriškumo, puoselėjamo toje aplinkoje, atspindys; šeimos vertybės ten buvo kultivuojamos tik žodžiais, bet ne gyvenime.

Man Putinas ir jo Rusija buvo ir liks amžinu priešu. Bet – užpultas žurnalistų dėl įstatymo, saugančio vaikus nuo homoseksualų propogandos (Seime panašus įstatymas buvo atmestas), jis pažadėjo neskriausti homoseksualų Sočyje, bet nuo savęs pridūrė „No detei ostavte v pokoje“ – kaip normalus, vaikų turintis tėvas.

Vakarai, tokie, kokie jie yra dabar, man jau nėra vertybė. Vertybe jie buvo iki pirmo pasaulinio karo ir keletą metų po jo. Europa jau nėra nei Axelio Munthe, François Mauriaco, Georges Bernanoso, Rainerio Maria Rilke, Gilberto Chestertono, Pierre Teilhardp de Chardino, nei Konrado Adenauerio, Robert Schumanno, Alcide De Gasperi Europa.

Ji serga senatviniu moraliniu vėžiu. Paskaityk brito Michael Booth straipsnį „Tamsos gaubiamos šalys“, kur Skandinaviją pažįstantis, joje gyvenęs autorius triuškina mitą apie laimingus ir sočius Danijos, Švedijos, Norvegijos, Suomijos gyventojus. Tai nereiškia, kad esu už išėjimą iš Europos Sąjungos – dabar tai būtų išdavystė, nes mums paskirta saugoti rytinį kuorą krikščioniškosios Europos Sąjungos pilies, kurią pradėjo statyti dar Karolis Didysis.

Į Tavo „naudingų idiotų“ sąrašą įtraukti ir „kažkada svarbūs buvę žmogaus teisių gynėjai, visuomenės gyvenimo šalikelėje pasilikę autoritetai, pajutę šiuose procesuose sau politinio „antrojo kvėpavimo“ galimybę“- tai yra disidentai. Ką gi, ačiū. Bet kodėl jie visi iki vieno stojo Klonio gatvės mergaitės pusėn? Negi ieškodami sau naudos, ko nedarė visą gyvenimą?

Į Klonio gatvės gynėjų gretas stojau vien dėl mergaitės, po makabriško antrojo bandymo ją paimti. Praleidau ten du mėnesius, budėjome ištisą parą su draugais savanoriais-kūrėjais, todėl žinau, kas ten iš tiesų darėsi, skirtingai nuo Tavęs ir panašių, kurie sėmėsi žinių iš laikraščių ir tinklalapių. Deja, žmogiškos silpnybės ten, Klonio gatvėje sukauptą jėgą suskaldė ir ištirpdė.

Dėl Eglės Kusaitės, pasimetusios merginos atvejo – ar Tu, Mantai, už tai, kad ją atiduoti FSB?

Negaliu sakyti, kad išdavei savo senelės partizanų ryšininkės idealus (be kita ko, talentingos rašytojos), bet Tavo ir į Tave panašių veikla padarė taip, kad nebegalėsiu balsuoti už konservatorius, jei tik sulauksiu rinkimų.

Jūsų jaunimas nėra vertas anų laikų jaunimo, jaunuosius konservatorius neveltui praminė „konjaunimu“ - jie iš Tavęs ir į Tave panašių paveldėjo visas blogybes ir yra užnuodyti karjerizmu.

Turi išties puikų išsilavinimą, kurio vertę mažina arogancija. Taikai į dešiniojo jaunimo lyderius, bet už Tave pranašesnis kad ir toks Vytautas Sinica, blaiviu mąstymu ir vidine darna pasižymintis paprastas vaikinas.

Rašai „naudojama paprasta, bet efektinga schema „(paprasti) žmonės prieš (korumpuotą, susimokiusį) elitą“. Taip, išties tauta sukilo, ir ji anksčiau ar vėliau laimės – lygiai taip, kaip anksčiau ar vėliau laimi tiesa.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.