aA
Vasario 3 dieną daugiau nei 60 žinomų Lietuvos mokslininkų, menininkų, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjų ir rezistentų kreipėsi į aukščiausius Lietuvos valstybės pareigūnus, reikalaudami pašalinti Lietuvos lenkų rinkiminę akciją (LLRA) iš valdančiosios koalicijos. Pasak iniciatorių, LLRA veiksmai yra atvirai nukreipti prieš valstybę, todėl juos reikia įvertinti Valstybės gynimo taryboje.
Mokslo ir kultūros atstovai reikalauja mesti iš koalicijos lenkus
© DELFI / Valdas Kopūstas

Viešame kreipimesi teigiama, jog pastaruoju metu LLRA partijos narių daromi vieši veiksmai bei pasisakymai paniekino už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę 1991 m. sausio mėnesį kovojusiųjų ir žuvusių žmonių atminimą, o Pietryčių Lietuvoje partijos skatinamas teismų sprendimų ir įstatymų ignoravimas pamina ir tarptautiniu mastu diskredituoja Lietuvos, kaip teisinės ir demokratinės valstybės, statusą.

Kreipimesi taip pat rašoma, jog LLRA atstovai Seime ir Europos Parlamente nuolatos meluoja apie teisinę padėtį Lietuvoje, teigdami, jog „persekiojama už kalbėjimą gimtąja kalba“, kartodami kaltinimus „diskriminacija“, „tarptautinės teisės pažeidimais“ ir kitais veiksmais, kurių negali pagrįsti ir nepagrindžia konkrečiais galiojančios Lietuvos ar tarptautinės teisės pažeidimais, tuo prieš tarptautinę bendruomenę niekindami Lietuvos kaip demokratinės valstybės vardą.

Kreipimąsi pasirašę Lietuvos mokslo ir kultūros atstovai skelbia, kad LLRA kurstoma tautinė nesantaika kenkia geriems dvišaliams Lietuvos ir Lenkijos valstybių santykiams, bei tuo, kad nei Lietuvos piliečiai, nei Lietuvos vyriausybė neturi būti paversti antivalstybinių LLRA užgaidų įkaitais, o lenkų tautybės Lietuvos piliečiai – šios partijos nuolatos manipuliuojama mase.

Kreipimąsi pasirašė akademikai Zigmas Zinkevičius, Antanas Tyla, Romualdas Grigas, Eugenijus Jovaiša, Antanas Buračas, rašytojai Kazys Saja, Jonas Mikelinskas, Leonas Milčius, Romas Gudaitis, Petras Naraškevičius, žinomi kultūros pasaulio veikėjai: Viktoras Gerulaitis, Daiva Tamošaitytė, Regimantas Tamošaitis, Jonas Vilimas, mokslininkai ir filosofai VU prorektorius Kęstutis Dubnikas, Vytautas Daujotis, Arūnas Bingelis, Kazimieras Garšva, Arvydas Janulaitis, Romas Batūra, Juozas Algimantas Krikštopaitis, Alvydas Butkus, Algirdas Degutis, Julius Šalkauskas, Vytenis Rimkus, Jonas Užurka, rezistentai Nijolė Sadūnaitė, Algirdas Endriukaitis, Alfonsas Svarinskas, Algirdas Patackas, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariai Romas Pakalnis, Bronislovas Kuzminskas, Bronislovas Genzelis, Romualdas Ozolas, Arvydas Juozaitis, Bronius Leonavičius, Vytautas Radžvilas, publicistai Edvardas Čiuldė, Linas Virginijus Medelis, Irena Vasinauskaitė, Mindaugas Kubilius, Živilė Makauskienė, signatarai ir kiti žinomi asmenys.

Be minėtų reikalavimų šalinti LLRA iš valdančiosios koalicijos ir svarstyti jos veiksmus Valstybės gynimo taryboje, taip pat reikalaujama panaikinti LLRA neteisėtai pagal partijos sąrašą įgytus Seimo narių mandatus, nes partija dalyvavo rinkimuose kartu su Rusų aljansu ir K. Prunskienės Lietuvos liaudies partija, tą patys atvirai vadindami koalicija, tačiau Vyriausioje Rinkimų Komisijoje užregistravę šį sąrašą kaip vienos partijos ir dėl to turėję peržengti tik 5 procentų, o ne kaip priklauso koalicijoms – 7 procentų rinkiminį slenkstį.

Laiškas adresuotas Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei, Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui, Krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Artūrui Paulauskui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.