aA
Viešpaties Apsireiškimo dieną krikščionys namų duris ženklina pirmosiomis Trijų Karalių vardų raidėmis. Tačiau ar visada tai darome teisingai ir ką iš tiesų reiškia vis daugiau durų žymintis užrašas +K+M+B?
Kaip ant durų rašyti Trijų Karalių vardus, kad namai būtų palaiminti
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vilniaus Arkikatedros administratorius Robertas Šalavičius DELFI pasakojo girdėjęs aiškinimą, kad tos trys raidės KMB lotyniškai rašomos kaip CMB, yra išsireiškimo Christus Mansionem Benedicat (Kristus telaimina šią buveinę) akronimas.

Kadangi kilo tradicija legendiniais išminčių vardais ženklinti krikščionių namus, lotyniško užrašo išaiškinimas buvo susietas į vieną: telaimina Kristus šiuo ženklu pažymėtus namus.

Įdomu tai, jog Šventame Rašte išminčių vardai neminimi, ir tik vėliau susiformavo tradicija vadinti juos Kasparu, Merkeliu (Melchioru) ir Baltazaru.

Ne „pliusas“, o kryželis

Prie vardų rašomas „pliusas”, monsinjoro žodžiais, yra kryželis, kuris pabrėžia išminčių šventumą.

Kryželis - aliuzija į tų asmenybių sakralumą, o ne sumavimo ženklas. „Kartais kryželis net rašomas virš raidės ir paženklinus visas tris raides susidaro tarsi karūna, nes Išminčiai vadinami ir Karaliais”, – atkreipė dėmesį Vilniaus Arkikatedros administratorius.

Dvasininkui gražu, kai žmonės ant savo namų durų užrašo Trijų Karalių simbolius, dažnai nurodydami ir metus, taip tarsi atnaujindami apsisprendimą viešai skelbti savo tikėjimą.

Man asmeniškai labai patinka, kad netgi daugiabučiuose ant durų žmonės jau pradėjo rašyti Išminčių simbolius. Lipant pilka daugiabučio laiptine staiga pamatai, kad ir čia gyvena daug žmonių, kuriems tikėjimas svarbus, kurie nebijo to tikėjimo paliudyti kitiems. Tai pamačius ta pati laiptinė nušvinta kitokiomis spalvomis”, – sakė R. Šalaševičius.

Trijų Karalių eisena

Pirmadienį Kalėdų švenčių periodą baigia tradiciškai rengiama Trijų Karalių eisena nuo Aušros Vartų į Katedros aikštę.

Kaip ir kasmet, Tris Karalius lydi didelėmis lėlėmis persirengusių Senamiesčio teatro aktorių – piemenų, karvių, angelų, prie jų prisijungusių vėliavnešių ir miestiečių – eisena. Nuo Aušros Vartų Pilies gatve žemyn jie keliauja į Katedros aikštę, kurioje, skambant Arkikatedros varpinės varpams, aplanko pagrindinę sostinės prakartėlę.

Dovanų reikšmės

DELFI primena, jog Šventajame Rašte apie Jėzaus gimimą detaliau pasakoja du evangelistai: Lukas ir Matas. Pasak pastarojo, Jėzui gimus į Jeruzalę žvaigždės vedini atvyko išminčiai iš Rytų šalies.

Kaip pripažinimo ir pagarbinimo ženklas Šventajai Šeimynai buvo atnešta aukso, smilkalų ir miros. Auksas skirtas Jėzui, kaip Karaliui, mira – kaip mirtingam žmogui, o smilkalai – Jo dieviškumo pripažinimo ženklas.

Trijų Karalių šventė minima sausio 6 dieną, bet 20 a. viduryje, vykdant liturginę reformą, buvo numatyta galimybė ją perkelti į artimiausią sekmadienį, tam, kad žmonėms būtų sudarytos sąlygos dalyvauti iškilmėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.