aA
Su vyru jau 5 metus gyvename ir dirbame Anglijoje, nusprendėme nutraukti santuoką, vaikų neturime. Kur galime nutraukti santuoką – Anglijoje ar Lietuvoje?
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> kaip gyvenant užsienyje nutraukti santuoką?
© Shutterstock nuotr.

Į DELFI skaitytojų klausimą atsako Teisingumo ministerijos Teisinių institucijų departamento Teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji specialistė Liucija Šimkutė.

Iš Jūsų klausimo galima suprasti, kad ginčų dėl santuokos metu įgyto turto tarp Jūsų ir sutuoktinio nekyla. Jeigu nuspręstumėte santuoką nutraukti Lietuvoje, galite tai padaryti Jūsų arba sutuoktinio gyvenamosios vietos Lietuvoje apylinkės teismui paduodami prašymą dėl santuokos nutraukimo abiejų sutuoktinių bendru sutarimu ir sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių.

Šių dokumentų šablonus Jūs galite rasti Nacionalinės teismų administracijos (NTA) svetainėje www.teismai.lt skyrelyje „Dokumentų šablonai“.

Prašymą apylinkės teismui galite pateikti per elektroninių paslaugų portalą „E.teismas.lt“. Paprastai tokios civilinės bylos nagrinėjamos šalims nedalyvaujant, bet teismas gali pripažinti proceso šalių dalyvavimą būtinu ir kviesti Jus į teismo posėdį. Įsiteisėjus teismo sprendimui dėl santuokos nutraukimo, Jūs civilinės metrikacijos skyriuje, kurio aptarnaujamoje veiklos teritorijoje įsikūręs sprendimą dėl Jūsų santuokos nutraukimo priėmęs teismas, gausite ištuokos liudijimą.

Jeigu, tarkime, Anglijoje norėtumėte sudaryti kitą santuoką, šį ištuokos liudijimą Jums gali tekti patvirtinti pažyma (Apostille) Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijoje ir išversti į anglų kalbą.|

Teisingumo ministerija nekaupia informacijos apie skirtingose užsienio valstybėse galiojančią santuokos nutraukimo tvarką. Išsamesnę informaciją apie santuokos nutraukimo sąlygas ir tvarką Anglijoje galite rasti Europos teisminiame tinkle civilinėse ir komercinėse bylose interneto adresu: www.ec.europa.eu/civiljustice (skiltis Skyrybos, pasirinkus Didžiąją Britaniją).

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija