aA
Seimo Sveikatos reikalų komitetas nesutiko paviešinti garso įrašo, kuris turėjo iliustruoti, kaip kunigas Andrius Narbekovas užsipuola konservatorę Vidą Mariją Čigriejienę, esą dirbdama akušere ginekologe ji mokė studentus atlikti abortus ir pati juos atliko.
A. Narbekovas, A. Matulas, V. M. Čigriejienė
A. Narbekovas, A. Matulas, V. M. Čigriejienė
© DELFI montažas

Tačiau DELFI įrašą gavo ir pateikia jo turinį skaitytojams.

Kunigas A. Narbekovas į Sveikatos reikalų komiteto posėdį, kuriame buvo svarstomas Gyvybės prenetalinėje fazėje įstatymo projektas, atvyko kaip Lietuvos vyskupų konferencijos atstovas.

Pradėdamas savo pasisakymą A. Narbekovas pažymėjo, kad kai kam abortų draudimą palaikančių žmonių kalbėjimas yra visiškai nereikalingas ir tas „kai kas“ nenori girdėti, kas bus sakoma. Tačiau, jo teigimu, reikia pradėti kalbėti apie tokį dalyką kaip žmogaus sąžinė ir tuos asmenis, kurie yra įsivėlę į sąžinės konfliktą.

„Manau, jog sveiko proto suvokimas, kad tai blogai, yra bendras. Iš tiesų, kai būdamas dar studentas mačiau savo profesorės darbus, ką jinai darė operacinėje.. Ką aš mačiau, man iš tikrųjų kėlė siaubą. Aš manau, kad mes su šia sritimi turime labai didelę problemą sąžinės konflikto srityje, nes gydytojai, kurie renkasi akušerija-ginekologiją... Tai viena iš kilniausių specialybių, bet ji yra praktiškai uzurpuota tų, kurie nesivadovauja Hipokrato priesaika“, - komiteto posėdyje piktinosi A. Narbekovas.

Kunigas taip pat pateikė pavyzdžius, ko reiktų siekti Lietuvai. Jo teigimu, Anglijoje trūksta gydytojų, kurie darytų abortus, nes tai „ne prestižas“, o Jungtinėse Amerikos Valstijose studentai esą mokosi iš vadovėlio, kuriame parašyta, kad negimęs kūdikis yra antrasis jų pacientas.

„Reikėtų kalbėti apie tai, kad šiandien vis dar bandoma naudotis sena taktika ir nepasakyti moteriai visos tiesos. Net neabejoju, kad jeigu mes pamatytume, kaip yra daromas abortas, pamatytumėte visą tą medžiagą su nutrauktomis rankomis, kojomis, išskrostais pilvais ir krūtinės ląsta, jūs pamatytumėt, kad ta diskusija pasidarytų labai paprasta. Aš mačiau, ką jūs darėt. Taip, taip. Jūs demonstravote studentams“, - aiškino A. Narbekovas, o fone girdima V. M. Čigriejienė, sakanti, kad negali klausyti tokių kaltinimų.

„Ar aš dariau?“ - klausia V.M. Čigriejienė.

Vida Marija Čigriejienė
Vida Marija Čigriejienė
© DELFI / Valdas Kopūstas

„Jūs darėte. Ir aš galiu tą paliudyti viešai. Toliau galiu pasakyti, kad abortas nėra saugus ir teko matyti situacijų, eiti operuoti moterų po aborto su perforuotomis gimdomis, su perforuotomis žarnomis, kai daromos įvairiausios operacijos, jos luošinamos. Manau, kad tai nėra pagalba moteriai. Visų Bažnyčių nuostata tokia, kad mes privalome pagaliau laikytis elementaraus teisingumo, būti teisingi, nes jeigu kas nors būtų padarę abortą mums, mes čia šiandien nediskutuotume“, - aiškino A. Narbekovas.

Konfliktas toliau būtų gal ir nesivystęs, tačiau sulaukęs progos kalbėti konservatorius Antanas Matulas pasipiktino kunigo nemandagumu. Pasak A. Matulo, besiklausant A. Narbekovo jam net burna išdžiuvo.

„Tokio brutualaus komiteto posėdžio per keturias kadencijas nesu girdėjęs ir matęs. Turiu galvoje pirmiausia kunigo A. Narbekovo pasisakymą. Labai negražu ir nekorektiška (apkaltinti – DELFI) žmogų, kuris buvo jūsų mokytojas, kuris yra gerbiamas, kuris mokė ir jus, ir mane medicinos. Tuo laikotarpiu ir dabar tai yra medicinos dalis, be kurios ir jūs neapsėjote, asistavote ir darėte.. Aš jus asmeniškai pažįstu, mes abu pasvaliečiai, nebuvo tas jūsų gyvenimas iki kunigystės tobulas, galėčiau daug papasakoti. Todėl aš jūsų kaip kunigo vardu atsiprašau profesorės V.M. Čigriejienės“, - komiteto posėdyje sakė A. Matulas.

Konservatorius taip pat pritarė A. Narbekovo priešininkų nuomonei, kad uždraudus abortus gali padaugėti kriminalinių nelegalių nėštumo nutraukimų.

„Mes šiandien su Vida buvome susitikę. Suprantu, kad mūsų situacija svarstant šitą įstatymą šiek tiek kitokia, mes dirbome tam tikrą darbą, bet šiandien ryte nutarėme: taip, mes palaikysime. Kaip dabar paprašyti Vidos palaikyti po tokių žodžių, po tokių kaltinimų? Negalima šitaip elgtis, negalima! Jeigu galvojate, kad viskas bus idealu, uždrausim, viskas išsispręs, nieko nebus: nei kriminalinių, nei kitų dalykų... Tai kodėl klesti kunigų tarpe pedofilija? Kodėl popiežius steigia atskirus komitetus, kad kovotų su šitais dalykais? Mato problemą, neneigia jos. Kodėl klesti visokie santykiai tarp kunigų?“ - klausė A. Matulas.

Antanas Matulas
Antanas Matulas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Savo ruožtu A. Narbekovas į A. Matulo kalbą atsakė klausdamas, kaip galima mylėti ir gerbti tokius žmones, kurie nepripažįsta to, ką darė blogo.

„Dabar jau kaip kunigas kalbėsiu. Jums nereikėtų pykti dėl to, kad mes laikomės paprastos nuostatos. Man nereikia jūsų atleidimo, bet mes kalbame ir visa Bažnyčia moko: reikia mylėti nusidėjėlį, bet neapkęsti to, ką jis daro. Tol, kol jūs to nepasakote ir darote toliau tą patį, kaip galima jus mylėti ir gerbti?“ - aiškino A. Narbekovas.

Į ginčą trumpam įsijungė ir V.M. Čigriejienė, pareiškusi, kad puikiai nutuokia apie paties A. Narbekovo gyvenimą, tačiau konfliktui vystytis neleido komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, paraginusi asmeninius nesutarimus išspręsti kitose institucijose. 

http://g4.dcdn.lt/m/pc/20131218161142.1p131211_mazesnis.mp3  Sveikatos reikalų komiteto posėdžio garso įrašas

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.