aA
Vilniaus savivaldybės idėją numeruoti darželinukų tėvus, dokumentuose atsisakant žodžio „mama“, pasigavo mokyklos. Elektroniniame dienyne TAMO duomenis apie vaikus pildantys klasių auklėtojai tėvų grafose turi įrašyti Tėvą I ir Tėvą II.
Iniciatyvą pasigavo mokyklos: mokiniai nebeturės mamų, tik Tėvą I ir Tėvą II
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Lietuvos tėvų forumo atstovo Gintauto Bukausko teigimu, iki pastarojo meto elektroniniuose dienynuose buvo įprastinės grafos „motina“, „tėvas“. Tačiau „neseniai jos pakeistos į Tėvą I ir Tėvą II“.

„Manome, kad elektroninį dienyną administruojanti bendrovė turėtų grįžti prie senosios formos, nes daugumai tėvų toks skirstymas nėra priimtinas“, - DELFI sakė G. Bukauskas.

Jo duomenimis, elektroniniu dienynu TAMO šiuo metu naudojasi apie 500 Lietuvos mokyklų. Tai reikšmingas skaičius ir manau, kad tėvai tikrai nebus patenkinti sužinoję, kad yra numeruojami, mama vadinama tėvu, o tėtis gyvena su Tėvu I arba Tėvu II – pasirinktinai“, - sakė Tėvų forumo atstovas.

Teisinasi, kad tai – darbinis variantas

Kaip DELFI sakė elektroninį dienyną TAMO administruojančios UAB „Tavo mokykla“ direktorė Viktorija Burlinskaitė, naujovė atsirado naujoje dienyno versijoje.

„Galima sakyti, kad tai – darbinis variantas. Mes planuojame šitą dalyką pakeisti, kaip buvo ankstesnėje versijoje ir palikti pasirinkimą „tėtis“ ir „mama“, - sakė bendrovės „Tavo mokykla“ vadovė.

Paklausta, kodėl buvo sugalvota diegti visuomenėje prieštaringai vertintą Tėvą I ir Tėvą II, V. Burlinskaitė kalbėjo apie techninius dalykus.

„Kol bus viskas baigta programuoti, buvo pasirinktas variantas, tiksliai nežinant, koks tėvas yra mama, o kuris – tėtis. Artimiausiu metus bus galimybė pasirinkti ar tai mama, ar tėtis, ar galbūt netgi senelis. Šiam trumpam laikotarpiui pirmas ir antras tėvas pasirinktas dėl programavimo paprastumo“, - sakė elektroninį dienyną administruojančios bendrovės vadovė.

Kėsinasi į tradicinę šeimą?

DELFI primena, jog Vilniaus savivaldybės svetainėje registruojant vaikus į darželius mamoms ir tėvams savo vardus ir pavardes rašyti į grafas Tėvas I ir Tėvas II buvo siūlyta vasarą.

„Niekaip negaliu apsispręsti, į kurią grafą save rašyti ir kaip nuo šiol vadintis - Tėvu I ar Tėvu II“, - tuomet juokavo DELFI skaitytoja, priblokšta savivaldybės naujovės.

Socialiniame tinkle „Facebook“ buvo prognozuojama, kad naujiena papiktins feministes, kurios gali pradėti reikalauti pervadinti grafas į „Mama I“ ir „Mama II“.

Kaip tuomet komentavo Tėvų forumo narys Renaldas Jančiauskas, nuo tokių naujovių reikia gintis, nes jų tikslas palaipsniui keisti visuomenės požiūrį į tradicinę šeimą.

„Mūsų pasaulėžiūroje vyro ir moters santuoka, kurioje auga vaikai yra įprasta. Vienos lyties asmenų sąjunga seksualinėms mažumoms atrodo norma ir nėra smerktina, tačiau klausimas, ar netradicinės orientacijos žmonės visai visuomenei gali primesti savo supratimą“, - sakė R. Jančiauskas.

Vadina svetimos ideologijos brukimu

Dėl to, kad tėvai, pildantys prašymą įrašyti vaikus į darželius oficialiame savivaldybės puslapyje neberado grafos „Mama“, o tik „Tėvas I“ ir „Tėvas II“, R. Jančiauskui pasirodė graudu.

„Tai prievartinis brukimas mums svetimos pasaulėžiūros, pažeidžiantis tradicinės orientacijos žmonių laisves ir teises, nes mamos tarsi nebegali vadintis mamomis“, - komentavo Tėvų forumo atstovas.

DELFI pašnekovo asmeniškai nežeidė „kažkieno kvailionės“: „Jei kažkas bando skleisti utopines idėjas tai yra jų problema, o ne mano. Dėl to neįsižeidžiu, tačiau jaučiuosi nepatogiai prievartaujamas tapti plano, kuriuo propaguojamas mažumų gyvenimo būdas, dalimi“.

Tai, kad tai vyksta valstybinės institucijos tinklalapyje, R. Jančiausko žodžiais - grėsminga, nes „mažais žingsneliais siekiama perprogramavimo: dabar nusileisime įrašydami, kad esame Tėvas I arba Tėvas II, o paskui per dešimt metų po truputį būsime užprogramuoti elgtis ne pagal savo supratimą, o kaip kažkam naudinga“.

Tėvų atstovo nuomone, taip mažais žingsneliais bandoma brukti, kad nėra jokių normų ir viskas gerai, jei dviems asmenims malonu.

„Tokiu būdu mes įteisinsim ir pornografiją, pedofiliją, zoofiliją, nes jeigu žvėriukui yra morčiaus metas, jis ne prieštarauja, o netgi nori to, ko kita pusė - čia irgi ne jokio trečio reikalas. Kodėl ne?“, - tuomet komentavo R. Jančiauskas.

Vilniaus savivaldybė atšaukė sprendimą

Po publikacijos DELFI Vilniaus savivaldybė siūlymą mamų duomenis rašyti grafose Tėvas I arba Tėvas II atšaukė.

Iniciatyvą pasigavo mokyklos: mokiniai nebeturės mamų, tik Tėvą I ir Tėvą II
© Stopkadras
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.