aA
Šiandien ankstų rytą Vilniaus Vingio parke baigėsi septintoji tarptautinė alaus šventė "Tris dienas - tris naktis". Organizatoriai spėja, kad šįkart pavyko pagerinti 1995 metais pasiektą alaus gėrimo rekordą.
Alus
© "Lietuvos žinios"
Šiais metais įėjimas į Vingio parką buvo nemokamas, todėl šventės organizatorius bendrovės "Vilniaus parkai" direktorius Algirdas Nomeika negali tiksliai pasakyti, kiek sostinės gyventojų ir miesto svečių aplankė tris paras trukusią alaus gėrimo šventę. "Džiaugiuosi, kad šiemet Vingio parke buvo gausu ne tik tradicinių alaus gėrėjų - vyrų, bet ir moterų, vaikų", - sekmadienio pavakare LŽ sakė A.Nomeika. Jo teigimu, į šventę dažniausiai ateidavo šeimos, nes organizatoriai pasirūpino ne tik populiarių Lietuvos bei užsienio kantri grupių koncertu, bet ir konkursais suaugusiesiems ir vaikams.

Rekordai

Šventės metu tikėtasi pagerinti septynis Lietuvos rekordus. Organizatoriai įsitikinę, kad pagerinti vieną rekordą tikrai pavyko. Iš Klaipėdos atsivežtą 400 kilogramų svėrusią virvę, kuria prie krantinės švartuojami laivai, tempė net šimtas žmonių. Nelabai sėkmingai vyko 62,9 kilogramo svėrusios statinės kilnojimo varžybos. Pasaulio rekordas yra 737 "bačkos" iškėlimai virš galvos, tačiau stipriausias drąsuolis lietuvis ją teįstengė iškelti 8 kartus.

Alaus šventės dalyviams labiausiai patiko čiuožimo slidėmis žole varžybos. Komandoms, kurias sudarė po tris žmones, specialiai buvo pagamintos medinės ilgų slidžių poros. Ant vienos slidžių poros vienu metu po Vingio parko žolę slidinėti turėjo visa trijulė.

A.Nomeika tikisi, kad šiemet pavyks pagerinti 1995 m. pasiektą daugiausiai išgerto alaus rekordą. Tada prieš penkerius metus per tris dienas buvo išmaukta net 49,6 tonos putojančio gėrimo. "Kalbėjau su aludariais, daugelis džiaugiasi sėkminga prekyba, todėl naujas rekordas turėtų būti", LŽ sakė šventės organizatorius. Alų Vingio parke pardavinėjo 30 firmų. Teigiama, kad šeštadienį ir penktadienį geriausiai prekiauti sekėsi "Švyturio", "Ragučio", "Utenos" alumi. Lietuviškas alus buvo pardavinėjamas po 2,5-3 Lt už bokalą.

Politika

Savivaldybės leidime parašyta, kad alaus šventė turi baigtis iki pirmadienio 6 val. ryto. A.Nomeika vakar spėjo, kad žmonės pradės skirstytis apie trečią nakties. "Nors prognozuoti yra sunku. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį tokiu metu Vingio parke buvo pilna žmonių. Kai kas išsėdėdavo iki ryto", - įspūdžiais dalijosi septintą kartą alaus šventę rengiantis alaus mėgėjas. Į šventės atidarymą paskanauti alaus buvo užsukęs Vilniaus meras Rolandas Paksas. Gurkšnojantys lietuvišką alų taip pat buvo pastebėti Prezidentas Algirdas Brazauskas, Seimo opozicijos lyderis Česlovas Juršėnas ir jo oponentas Seimo vicepirmininkas konservatorius Arvydas Vidžiūnas. Jis prie alaus bokalo diskutavo ir į rinkėjų klausimus atsakinėjo su Naujosios sąjungos atstovu Rimgaudu Kazėnu. A.Vidžiūnas LŽ teigė išgėręs pusantro bokalo alaus, tačiau jei konservatoriai laimės Seimo rinkimus, išgers kur kas daugiau.

Paskanauti lietuviško alaus į Vingio parką savaitgalį buvo užsukęs ir Seimo vicepirmininkas Arvydas Vidžiūnas. Pamaišė Saugumo sumetimais Vingio parko centrinė aikštė buvo nuolat filmuojama. Pasak A.Nomeikos, didelių incidentų nebuvo užfiksuota. Tiesa, kai kam greitosios pagalbos medikai turėjo išplauti skrandžius. Į medikų rankas vargšai papuolė sumaišę alų su į parką atsineštais stipresniais gėrimais.