Štai dailiosios lyties atstovės, padauginusios svaigalų, darosi verksmingos. O vyrai, priešingai, vakarėliui įsibėgėjant darosi vis linksmesni, praneša dailymail.co.uk.

Po kelių taurių pajuntate norą verkti? Jeigu esate moteris, dėl to gali būti kalta jūsų lytis. Naujausias tyrimas nustatė, jog padauginusios alkoholio jaunos merginos pasineria į melancholiją, o štai vyrai ir toliau jaučiasi pakiliai.

Tyrime dalyvavo 151 mergina ir 79 vaikinai iš Danijos. Visų tyrimo dalyvių amžius svyravo nuo 15 iki 20 metų, jie dalyvavo aukštesniųjų klasių moksleivių vakarėliuose.

Vakarėlių metu jie kas valandą užeidavo į netoliese esantį kabinetą, kur jiems buvo nustatoma alkoholio koncentracijos kraujyje, taip pat buvo matuojamas linksmumas, išsiblaškymas bei vangumas.

Alkoholio koncentracija kraujyje buvo nustatoma alkotesteriu, o savo emocinę būklę patys tyrimo dalyviai vertino skirtingose skalėse: linksmumą nuo 0 iki 16, išsiblaškymą – nuo 0 iki 8, o vangumą – nuo 0 iki 4.

Profesorė Marie Eliasen iš Pietų Danijos universiteto teigia: „Mes nustatėme, kad mažas ir vidutinis alkoholio kiekis susijęs su padidėjusiu paauglių, besilankančių vakarėliuose, linksmumu. Suvartojus daug alkoholio ir stipriai išaugus jo koncentracijai kraujyje merginų linksmumas mažėja, o štai vaikinų grupėje to nebuvo nustatyta“.

Profesorė paaiškino, kad šį skirtumą gali lemti vyrams būdinga didesnė alkoholio tolerancija, nes jie dažniau padaugina alkoholio ir bendrai jo per savaitę suvartoja daugiau nei merginos.

Kovoje su tuo profesorė M. Eliasen rekomenduoja vietoj paniką sėjančių visuomenės sveikatos kampanijų imtis alkoholio prevencijos strategijų, kuriomis siekiama parodyti, jog galima linksmintis ir nepiktnaudžiaujant alkoholiu.

„Mūsų rezultatai, bylojantys apie padidėjusį išsiblaškymą esant aukštai alkoholio koncentracijai kraujyje pabrėžia tai, kaip svarbu sumažinti didelį alkoholio vartojimą, nes padidėjęs išsiblaškymas labai susijęs su didesne nelaimingų atsitikimų rizika, - tikina ekspertė. - Tokia išvada taip pat gali pasitarnauti kaip argumentas tėvams ir medikams, bandantiems sumažinti alkoholio vartojimą paauglių tarpe. Dauguma paauglių geria per daug ir tai pakeičia pačių paauglių suvokimą apie tai, kas yra normalu“.

Tyrimo rezultatai bus paskelbti žurnale „Alcoholism: Clinical and Experimental Research“.

Muzika skatina daugiau gerti

Naujausio tyrimo duomenimis, garsiai grojant muzikai alkoholiniai gėrimai atrodo saldesni, todėl geriantiesiems sunkiau suvokti, kiek jie išgėrė.

Psichologas Lorenzo Staffordas iš Portsmuto universiteto dalyvavo keliuose tyrimuose, kuriais bandyta nustatyti kaip aplinka veikia mūsų suvokimą apie alkoholį bei gėrimo elgseną.

L. Staffordas tvirtina: „Kadangi žmonėms būdinga įgimta visko, kas saldu preferencija, šios išvados tikėtinai paaiškina, kodėl žmonės triukšmingoje aplinkoje suvartoja daugiau alkoholio“.

Tyrime dalyvavo 80 žmonių, 69 moterys ir 11 vyrų, kurių amžius nuo 18 iki 28 metų. Visi jie alkoholį vartoja reguliariai. Jie turėjo vertinti įvairius gėrimus – jų stiprumą, saldumą ir kartumą.

Visiems jiems buvo grojama skirtingo garsumo muzika ir buvo nustatyta, jog kuo didesnis triukšmas, tuo alkoholis jiems atrodo saldesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)