aA
Panevėžio apylinkės teismas leido trims mėnesiams suimti kaunietį M. M., kuris yra įtariamas kartu su kitais dviem bendrininkais dalyvavęs apiplėšiant žymaus dailininko Justino Vienožinskio sodybą Rokiškio rajone ir kitais nusikaltimais nuosavybei.
Dailininko J. Vienožinskio sodybos apiplėšimui, įtariama, vadovavo kalinys
© DELFI / Tomas Vinickas

Panevėžio prokuratūra informuoja, kad 2011 metų birželio 17 d. naktį plėšikai, įsibrovę į Rokiškio rajono Pirmajame Audronių kaime esančią žymaus Lietuvos dailininko Justino Vienožinskio (1886-1960) sodybą, grasindami peiliu surišo čia gyvenusį menininko sūnų, gąsdino jo žmoną ir pas juos paviešėti atvykusius šeimos narius.

Įsibrovėliai, naudodami fizinį ir psichologinį smurtą, atėmę ryšio priemones ir neleisdami nukentėjusiesiems kviestis pagalbos, apiplėšė sodybą ir pagrobė 40 tūkst. Lt, tris mobiliuosius telefonus, asmeninius daiktus ir istorinę vertę turinčias vertybes, tarp jų ir 18–19 amžiaus smuiką, supjaustė paveikslus.

Šių nusikaltimų tyrimui vadovaujančio Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aurelijaus Navicko teigimu, prieš dvejus metus vasarą didelį atgarsį šalyje sukėlęs Rokiškio rajone įvykdytas nusikaltimas – žymaus dailininko Justino Vienožinskio sodybos, kurioje buvo numatyta atidaryti muziejų, apiplėšimas sujaudino šalies visuomenę.

Šį rezonansinį nusikaltimą profesionaliai ir kruopščiai tyrusiems pareigūnams pavyko nustatyti įtariamuosius ir juos sulaikyti.

Pernai rudenį atskleista, kad plėšime galėjo dalyvauti įkalinimo įstaigoje bausmę atliekantis ir ne karą teistas zarasiškis E. Ž.

Šią vasarą sostinėje buvo sulaikytas dar vienas įtariamasis A. G., kuris nusikaltimo padarymo metu buvo nepilnametis. Jam paskirta kardomoji priemonė-suėmimas vėliau buvo pakeista į dokumentų paėmimą ir užstatą.

Šioje byloje ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas prieš dvejus metus, tačiau tik šią vasarą policijos pareigūnams po ilgų paieškų pavyko aptikti pavogtų istorinių vertybių pėdsakus ir jas rasti.

Tą padaryti pavyko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams bendradarbiaujant su Kauno vyriausiojo policijos komisariato ir Utenos vyriausiojo policijos komisariato Zarasų policijos komisariato kolegomis.

Buvo rasti istorinę vertę turintys pavogti dirbiniai, taip pat dešimt tūkstančių litų vertinamas auksinis žiedas su smaragdu ir šešiais deimantais, taip pat dingęs 18-19 amžiaus smuikas, kurio turtinę ir istorinę vertę nustatys Kultūros ir paveldo departamento specialistai.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai šių metų vasarą, tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas apiplėšęs pagrobė didelės vertės turtą ar didelės mokslinės, istorinės arba kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, arba apiplėšė dalyvaudamas organizuotoje grupėje, numato laisvės atėmimo bausmę iki 10 metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.