aA
JAV Valstybės departamento pranešimas apie antisemitizmą Lietuvoje yra "savalaikis ir natūralus", teigia Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius.
Anot 2000 metų Tarptautinės religinės laisvės pranešimo, kurį parengė JAV Valstybės departamento Demokratijos, žmogaus teisių ir darbo reikalų biuras,1999 metais Lietuvos žydų bendruomenė buvo susirūpinusi dėl antisemitinių pasisakymų, nuskambėjusių iš politikų lūpų.

Pranešime pabrėžiama, kad šių metų balandį Kauno meru išrinktas politikas, "pagarsėjęs antisemitiniais ir įžeidžiančiais žydus bei užsieniečius pasisakymais". Turimas galvoje Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas.

S. Alperavičiaus nuomone, šis dokumentas ypač svarbus todėl, kad buvo paskelbtas pasaulio valstybių vadovų "Tūkstantmečio" susitikimo JAV dienomis.

Anot S. Alperavičiaus, "a ntisemitinio ir antiizraeliško pobūdžio" pareiškimų yra padarę kai kurie Seimo nariai ir politikai, jų pasitaiko žiniasklaidoje.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas apgailestauja, kad antisemitizmo apraiškų nesumažėjo ir po prezidento Valdo Adamkaus, Vyskupų konferencijos pirmininko arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus pareiškimų.

Anot S. Alperavičiaus, JAV Valstybės departamentas, taip pat kiti šios šalies valdžios pareigūnai ne kartą pareiškė susirūpinimą dėl antisemitizmo apraiškų, holokausto tendencingo traktavimo, žydų genocido bylų vilkinimo Lietuvoje.

Pasak S. Alperavičiaus, šiomis problemomis domisi bendruomenę lankantys užsienio diplomatai, žurnalistai.

"Antisemitizmas - ne žydų, kurių mūsų šalyje mažai belikę, o Lietuvos problema. Ji gali tapti kliūtimi kelyje į Europos Sąjungą ir NATO", sakė S. Alperavičius.

JAV Valstybės departamento kasmet rengiamos studijos apie religijos laisvę įvairiose pasaulio valstybėse Lietuvai skirtame skyriuje išsamiai apibūdinami Lietuvoje tikybą reglamentuojantys teisės aktai, valstybės pripažintos ir netradicinės religinės bendruomenės.

Anot pranešimo, Lietuvos Konstitucija užtikrina religijos laisvę ir Vyriausybė praktiškai įgyvendina šią teisę. Dokumente konstatuojama, jog tarp daugumos religinių bendruomenių vyrauja santaika, nors religinių mažumų atstovai kartais patiria netoleranciją ir įžeidimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.