aA
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, jog komisija neturėjo teisinio pagrindo neregistruoti kandidatais į Seimą trijų nacionalsocialistų.
VRK ketvirtadienį užregistravo kandidatais į Seimo narius vienmandatėse apygardose išsikėlusius nelegalios nacionalsocialistų partijos narius Zitą Čepulienę, Egidijų Skačkauską ir Vytautą Dargį.

Šiaulių apygardos prokuratūra ketvirtadienį iškėlė baudžiamąją bylą pagal Valstybės saugumo departamento surinktą medžiagą apie klastojimą, renkant rinkėjų parašus už minėtų asmenų iškėlimą kandidatais į Seimą.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, rinkimuose vienmandatėse apygardose išsikėlę asmenys privalo surinkti mažiausiai tūkstančio juos remiančių rinkėjų parašus.

Teisėsaugininkai teigia turį duomenų, kad dalis Z. Čepulienės, E. Skačkausko ir V. Dargio pateiktų rinkėjų parašų yra suklastoti.

Kaip BNS sakė Z. Vaigauskas, baudžiamosios bylos iškėlimo faktas nerodo asmens kaltės, todėl VRK privalėjo paisyti nekaltumo prezumpcijos principo.

"Jeigu būtume neregistravę minėtųjų kandidatų, atsidurtume Aukštesniajame administraciniame teisme ir "prapiltume" bylą", sakė Z. Vaigauskas.

Pasak jo, VRK turėjo informacijos, kad trijų kandidatų parašai buvo renkami nekorektiškai, kartais agresyviai, todėl registracija buvo atidėta vienai parai. Tačiau negavus įrodymų iki ketvirtadienio vakaro, kai pagal įstatymą VRK turėjo galutinai nuspręsti dėl visų kandidatų registravimo, komisijos nariams teko užregistruoti Z. Čepulienę, E. Skačkauską ir V. Dargį.

Trys nelegalios nacionalsocialistinės partijos veikėjai dar gali būti pašalinti iš rinkimų kovos, jeigu sprendimas juos registruoti kandidatais bus apskųstas Aukštesniajam administraciniam teismui.

Pasak Z. Vaigausko, teisėsaugininkai turėtų paskubėti ir iki kitos savaitės pateikti surinktus įrodymus, nes VRK privalo neatidėlioti rinkimų biuletenių ir kitos medžiagos spausdinimo.

Pasak VRK vadovo, net jeigu šie kandidatai galės dalyvauti rinkimuose, jų likimą spręs rinkėjai.

Minėtieji kandidatai neslėpė nuo rinkėjų ir apygardos rinkimų komisijos priklausą nacionalsocialistinei partijai.

Kaip žinoma, Teisingumo ministerija jau dešimt kartų atsisakė registruoti šią partiją, įžvelgusi jos įstatuose neatitikimų Konstitucijai, įskaitant tautinės nesantaikos kurstymą. Todėl nacionalsocialistai negali dalyvauti spalio 8 dieną įvyksiančiuose Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje pagal partinį sąrašą.

Nacionalsocialistų lyderis Mindaugas Murza yra pareiškęs, kad jo partijos nariai bandys patekti į Seimą per vienmandates apygardas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.