aA
Europos Sąjungos (ES) paskirta trijų "išminčių" komisija rekomenduoja panaikinti sankcijas Austrijai, penktadienį pranešė Ispanijos dienraštis "El Pais".
Laikraštis išspausdino komisijos parengtos ataskaitos ištraukas. Penktadienį šis dokumentas turi būti įteiktas Prancūzijos prezidentui Jacques Chiracui (Žakui Širakui), kurio šalis dabar pirmininkauja ES. I š pradžių Prancūzija buvo viena karščiausių sankcijų Austrijai rėmėjų.

Ataskaitoje minima, kad žmogaus teisės Austrijoje gerbiamos, ir teigiama, kad kitų 14-os ES šalių taikomos sankcijos nedavė lauktų rezultatų. Šios sankcijos buvo paskelbtos pernai, kai kraštutinė dešinioji Laisvės partija buvo priimta į Austrijos vyriausybę.

"Austrijos vyriausybės pagarba mažumų, pabėgėlių ir imigrantų teisėms yra ne mažesnė už kitų ES narių", sakoma ataskaitos citatoje.

Minėtą komisiją sudaro tarptautinės teisės specialistas Jochenas Froweinas (Jochenas Froweinas) iš Vokietijos, buvęs Suomijos prezidentas Martti Ahtisaari (Martis Ahtisaris) ir buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras Marcelino Oreja (Marselinas Orecha). Viena pasipiktino ES sprendimu ištirti žmogaus teisių padėtį Austrijoje, tačiau vis dėlto sutiko bendradarbiauti su paskirtąja ekspertų komisija.

Austrijos Laisvės partijai anksčiau vadovavo Joergas Haideris (Jorgas Haideris), kurį ES laiko rasistu ir ksenofobu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.