aA
„Teismą piešiau galvodama apie jame dirbančius žmones. Teisme yra teisybė, todėl ir žmonės ten turėtų šypsotis, bent jau po to, kai nugali teisybė“, – taip savo darbą komentavo viena iš moksleivių piešinių konkurso „Teismai gina žmones“ dalyvių.
Konkurso „Teismai gina žmones“ dalyvio piešinys
Konkurso „Teismai gina žmones“ dalyvio piešinys

Trečiadienį baigėsi keturis mėnesius trukęs Nacionalinės teismų administracijos (NTA) organizuotas moksleivių piešinių konkursas „Teismai gina žmones“, kurio baigiamasis etapas buvo skirtas ne tik nugalėtojams paskelbti, bet dar kartą jaunajai kartai ir visai visuomenei priminti apie vaikų teises ir jų apsaugą.

Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme (LVAT) vykusiame renginyje dalyvavo vaikų teisių apsauga besirūpinančių įstaigų atstovai, teisėjai, mokytojai ir moksleiviai. Čia buvo apdovanoti originaliausių piešinių autoriai, kuriems pavyko aiškiai perteikti konkurso temą – „Teismai gina žmones“.

Pirmosios vietos nugalėtoja tapo Kretingos Pranciškonų gimnazijos mokinė Gabija Grikštaitė, antroji vieta atiteko Martai Kodis iš Riešės pagrindinės mokyklos, o trečiojoje vietoje liko Monika Jauniūtė iš Šilutės rajono Saugų Jurgio Miško pagrindinės mokyklos.

Sveikindamas nugalėtojus LVAT pirmininkas Ričardas Piličiauskas pažymėjo, kad teisingumo supratimas formuojamas nuo pat ankstyvos vaikystės – mokyklose, namuose, mus supančioje aplinkoje.

„Labai svarbu suvokti savo teises ir teisingumo vykdymo prasmę. Šiais laikais besikreipiančių į teismus žmonių nuolat daugėja, o tai reiškia, kad apgynusiųjų savo teises skaičius taip pat auga. Taigi teisės išmanymas šioje visuomenėje yra būtinas“, – vaikams kalbėjo R. Piličiauskas.

Renginyje dalyvavusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Aušrinė Burneikienė vaikams vardijo jų teises ir galimybes jas apginti.

„Vaikai turi teisę į gyvybę, mokslą, laisvalaikį, sveiką gyvenimą. Tik žinodami savo teises, jauni žmonės gali pastebėti, kad jos pažeidžiamos. Todėl vaikus raginu būti aktyviais ginant savo teises ir išnaudojant visus galimus būdus joms apsaugoti. Visų pirma,  kreiptis vaikų pagalbos telefonu 116 111, į policiją, vaikų teisių kontrolieriaus įstaigą, o nuo 14 metų ir į teismą“, – teigė A. Burneikienė.  

Į renginį buvo pakviesta ir Trakų rajono apylinkės teismo pirmininkė Jolanta Malijauskienė, kurios vadovaujamame teisme šiuo metu yra įrengtas vienas iš nedaugelio vaikų poreikius atitinkančių apklausos kambarių. 

„Visuose teismuose stengiamas užtikrinti ir apsaugoti vaikų teises. Tačiau šiuo metu dar ne visur yra galimybė sukurti aplinką, kurioje vaikas jaustųsi ne tik saugiai, bet ir jaukiai bei psichologiškai gerai. Trakų rajono apylinkės teisme turime specialiai vaikams skirtą apklausų kambarį, kuriame jis jaučiasi saugus ne tik dėl to, kad jis apklausiamas tik psichologo, be jokių pašalinių asmenų, bet ir dėl kambaryje sukurtos jaukios aplinkos“, – pažymėjo teismo pirmininkė.  

Šių metų birželį startavus konkursui  „Teismai gina žmones“, į teismus suplaukė daugiau kaip 200 vaikų piešinių iš skirtingų Lietuvos miestų. Savo darbuose vaikai vaizdavo tai, kaip jie supranta ir mato teismą.

Teismuose buvo organizuojamos piešinių parodos ir atrinkti geriausiai konkurso mintį atskleidusių piešinių autoriai. Jų darbai  nuo rugsėjo 1 d. eksponuojami LVAT, pranešė NTA.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.