aA
Neapykantą homoseksualams demonstruojantis „tvarkietis“ Petras Gražulis nuo sausio mėnesio taps Lietuvos delegacijos atstovu Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje.
Petras Gražulis per homoseksualų eitynes
Petras Gražulis per homoseksualų eitynes
© DELFI

Tai būtų kasdienė informacija, jeigu Europos Taryba nebūtų organizacija, kuri itin pabrėžia, kad visos valstybės turi laikytis esminių europinių žmogaus teisių standartų – tarp jų ir homoseksualių asmenų atžvilgiu.

P. Gražulis Lietuvos delegacijoje pakeis „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakciją palikusį Remigijų Ačą.

„P. Gražulis yra pasirašęs tokią deklaraciją, kad sutinka su žmogaus teisėmis. Jis yra ją pasirašęs, o dėl atstovavimo, tai, manau, kad tiek jis, tiek frakcija yra įvertinę viską. Bet toks pasižadėjimas, kad asmuo pritaria Europos Tarybos statutui, yra, jis pasirašė – ne iš pirmo karto, bet pasirašė“, - pasakojo Lietuvos delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkė Orinta Leiputė.

Taigi P. Gražulio parašas atsidūrė po tokiu tekstu: „Aš, žemiau pasirašęs asmuo, patvirtinu ir pareiškiu, kad pritariu esminiams Europos Tarybos principams ir tikslams, kurie paminėti Europos Tarybos statuto preambulėje, 1a straipsnyje ir 3 straipsnyje“.

Europos Tarybos statuto preambulė bei straipsniai nekalba konkrečiai apie homoseksualus, bet pabrėžia įstatymo viršenybę žmogaus teisių ir laisvių kontekste visiems asmenims.

Kaip DELFI yra sakęs Europos Tarybos generalinis sekretorius Torbjornas Jaglandas, Europos Taryba neturi teisinių įgaliojimų dėl homoseksualų santuokų ar įsivaikinimo, tačiau šalys turi laikytis esminių europinių standartų, kurie apima žodžio laisvę, susirinkimų laisvę visiems žmonėms, tarp jų ir gėjams bei lesbietėms.

„Tvarkos ir teisingumo“ atstovas P. Gražulis DELFI sakė, kad dokumentą tikrai pasirašė, bet nelabai suprato, ką pasirašo.

„Ai, ten nelabai supratau. Galvojau, kad galiu pašmaikštauti, pajuokauti, čiut ne pasižadėti, kad laikysiuosi demokratinių vertybių. Bet jeigu tos demokratinės vertybės yra kažkokių homoseksualų teisės, tai aš tikrai tų principų nesilaikysiu. Dar pajuokavau kolegoms Seimo nariams, kad galėčiau tapti tos delegacijos nariu, Europos Sąjunga vos ne prievartauja, kad keisčiau savo lytį, bet aš nieko nedarysiu“, - aiškino P. Gražulis.

Parlamentaras sako esąs nustebęs, kad turėjo pasirašyti „kažkokius papildomus dokumentus“, tačiau esą kolegos įtikino, jog tai sena tradicija.

„Nu, tai jeigu taip yra, tokia tradicija, tai pasirašiau“, - sakė P. Gražulis.

Klausiamas, ar nesijaučia patekęs ne į savo vietą, „tvarkietis“ svarstė, kad Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje irgi reikia įvairovės.

„Jeigu ten kažkas bijo žodį pasakyti, apginti tradicines vertybes, tai tai darysiu aš, kuris nebijos pasakyti aiškiai, tiesiai ir šviesiai“, - sakė P. Gražulis, kuris angliškai „kažkiek kalba, kažkiek supranta“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.