Naujausias tyrimas paremtas 91 tūkstančio moterų duomenimis. Paaiškėjo, kad intensyvesnis alkoholio vartojimas didina šios ligos riziką, praneša news.sky.com.

Kiekvieni 10 gramų alkoholio (tai daugiau nei vienas vienetas arba kiek daugiau nei nedidelė taurė vyno) didina krūties vėžio riziką 11 procentų.
Moterims, per dieną suvartojančioms mažiausiai 15 gramų alkoholio (apytikriai du vienetai arba vidutinio dydžio vyno taurė) rizika, lyginant su negeriančiomis, išauga 34 procentais.

Leidinyje „Journal of the National Cancer Institute“ mokslininkų grupė, vadovaujama daktaro Yingo Liu iš Vašingtono universitetinės medicinos mokyklos Sent Luise (JAV), rašė: „Kuo ilgesnis laikotarpis nuo pirmųjų mėnesinių iki pirmojo nėštumo, tuo didesnė rizika moteriai susirgti krūties vėžiu. Lyginant negeriančias su trumpesniu šiuo laikotarpiu ir negeriančias su dešimties ar daugiau metų laikotarpiu tarp pirmųjų mėnesinių ir pirmojo nėštumo, krūties vėžio rizika siekia atitinkamai 26 ir 81 procentą“.

Manoma, kad moters krūties audiniai ypač jautrūs vėžio sukėlėjams laikotarpyje nuo pirmųjų mėnesinių iki pirmojo nėštumo. Jau seniai žinoma, kad krūties vėžys labiau gresia niekada negimdžiusioms moterims bei toms, kurios motinystę atideda ilgiems metams.

Tyrimo metu nustatyta, kad alkoholio vartojimas laikotarpyje tarp pirmųjų mėnesinių ir pirmojo nėštumo taip pat didina ir gėrybinių pieno liaukų auglių riziką.

Tarp moterų, kurių duomenys buvo nagrinėjamos tyrimo metu, krūties vėžys buvo nustatytas 1609, o dar 970 buvo diagnozuoti gėrybiniais pieno liaukų dariniai.

„Alkoholio vartojimo sumažinimas šiuo laikotarpiu galėtų būti veiksminga prevencinė strategija“, - padarė išvadą tyrimą atlikę mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)