aA
Niujorko valstijoje viena moteris buvo pripažinta mirusia ir jau buvo atsidūrusi operacinėje, kur chirurgai ketino pašalinti jos organus transplantacijai, tačiau staiga atsibudo ir atmerkė akis.
Mirusia laikyta moteris prabudo prieš pat organų šalinimą
© A.Solomino nuotr.

Colleen Burns į Šv. Juozapo ligoninės sveikatos centrą Sirakjuso mieste pateko perdozavusi vaistų. Medikams paskelbus, kad 41 metų moters smegenys mirė, jos šeima sutiko atjungti gyvybės palaikymo aparatus ir leido paaukoti jos organus, rašo „The Telegraph“.

Tačiau nuvežta į operacinę moteris nuo ryškios šviesos pramerkė akis. Chirurgams teko atšaukti operaciją.

C. Burns motina Lucille Kuss Sirakjuso miesto laikraščiui „The Post – Standard“ teigė, kad medikai taip ir nepaaiškino, kaip jie galėjo taip apsirikti.

„Jie patys buvo šokiruoti, - sakė ji. – Tai jiems patiems buvo labai netikėta“.

Tris vaikus auginusi C. Burns po dviejų savaičių buvo išleista iš ligoninės, bet neprabėgus nė dvejiems metams, nusižudė.

„Ji buvo taip prislėgta, kad tai jai neturėjo jokios reikšmės“, - teigė motina.

Šeima nepadavė ligoninės į teismą, bet gydymo įstaigą nubaudė valstybinis sveikatos departamentas, rugsėjo mėnesį skyręs jai 6 tūkst. dolerių baudą. Šis atvejis viešumon iškilo tik dabar, kai minėtas laikraštis pareikalavo informacijos pagal Informacijos laisvės aktą.

Vartotojų sąjungos saugių pacientų projekto direktorė Lisa McGiffert pažymėjo, kad sužinoti, kaip dažnai įvyksta panašūs atvejai, neįmanoma, nes Jungtinės Valstijos neturi jokios sistemos, kuri rinktų informaciją iš ligoninių apie medikų klaidas.

Valstija pradėjo tirti C. Burns atvejį 2010 metų kovą, reaguodama į „The Post-Standard“ publikaciją.

Tyrimas parodė, kad medikai padarė virtinę klaidų.

Perdozavus vaistų, C. Burns ištiko gili koma. Tačiau medikai, nepakankamai ištyrę pacientės būklę, paskelbė, kad jos smegenys yra negrįžtamai pažeistos.

Maža to, likus dienai iki suplanuotos organų pašalinimo operacijos, viena slaugė atliko reflekso testą: perbraukė pirštu moters padą. Pėdų pirštai užsirietė žemyn - tokia reakcija neturėtų įvykti, jei žmogus yra miręs.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad dar neįvažiavus į operacinę moters šnervės rodė kvėpavimo ženklus, judėjo jos lūpos ir liežuvis.

„Mirę žmonės nesuriečia kojų pirštų, - sakė teismo medicinos patologas Charlesas Wetli iš Naujojo Džersio. – Ir jie nekovoja su kvėpavimo aparatu, norėdami kvėpuoti patys“.

Prabėgus 20 minučių nuo šių pastebėjimų, viena slaugė suleido C. Burns raminamųjų vaistų „Ativan“, rodė duomenys.

Gydytojų įrašuose apie šiuos vaistus neužsimenama. Nebuvo pastabų ir apie gerėjančią moters būklę.

„Jeigu pacientui reikia raminamųjų vaistų ar medikamentų nuo skausmo, tai reiškia, kad jo smegenys nėra mirusios ir kad jo organų nereikėtų šalinti“, - sakė Niujorko medicinos koledžo profesorius, chirurgas Davidas Mayeris.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.