aA
Besislapstantis JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas sekmadienį paskelbtame interviu pareiškė, kad jo šalies Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) dalyvauja didelio masto slaptose šnipinėjimo programose partnerystėje su kitų Vakarų valstybių vyriausybėmis, kurios dabar viešai skundžiasi dėl tokios veiklos.
Protestas dėl E. Snowdeno
Protestas dėl E. Snowdeno
© AFP/Scanpix

E.Snowdenas šį interviu, kurį paskelbė Vokietijos savaitraštis "Der Spiegel", davė dar prieš paviešindamas konfidencialias detales apie JAV žvalgybos veiklą. Jis sakė, kad NSA šnipai yra "vienoje lovoje su vokiečiais ir dauguma kitų Vakarų valstybių".

Tame interviu, kuris buvo paskelbtas vokiečių kalba, E.Snowdenas aiškino, kad vienas NSA padalinys, žinomas kaip Užsienio reikalų direktoratas, koordinuoja darbą su užsienio slaptosiomis tarnybomis.

Šios partnerystės organizuojamos taip, kad kitų šalių vyriausybės galėtų "izoliuoti savo politinius lyderius nuo atoveiksmio", jeigu iškiltų į viešumą, "kaip smarkiai jie pažeidžia pasaulinį privatumą", nurodė amerikietis.

Tą interviu ėmė JAV dokumentinių filmų kūrėja Laura Poitras, padedant JAV kriptografijos ekspertui Jacobui Appelbaumui, naudojant "šifruotus elektroninius laiškus dar prieš tai, kai Snowdenas tapo žinomas visame pasaulyje dėl savo viešinimo veiklos", rašo "Der Spiegel".

Pasak E.Snowdeno, bendradarbiaudama su Vokietijos užsienio žvalgybos agentūra BND, NSA užtikrina "analizės įrankius" duomenims, siunčiamiems per Vokietiją iš kitų regionų, tokių kaip Artimieji Rytai.

JAV vyriausybė atšaukė buvusio NSA kontraktininko E.Snowdeno paso galiojimą, kai jis pabėgo iš savo šalies, kad išvengtų teisinio persekiojimo, nutekinęs žiniasklaidai informacijos apie Jungtinių Valstijų vykdomą didžiulio masto elektroninio šnipinėjimo programą, pagal kurią renkami duomenys apie privačius pokalbius telefonu ir asmenų veiklą internete.

E.Snowdenas jau dvi savaites yra įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uoste, tačiau trys Lotynų Amerikos šalys pasisiūlė suteikti jam prieglobstį.

Amerikiečio pareiškimai apie JAV vykdomą didelio masto šnipinėjimą, kurio taikiniais yra tapę ir Vašingtono partneriai Vakaruose, sukėlė ypač didelį pasipiktinimą tarp Amerikos sąjungininkų Europoje.

Dėl šio skandalo net buvo kilusi grėsmė, kad gali būti sužlugdytos derybos dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos sutarties, kurios turi prasidėti pirmadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.