aA
Generalinis prokuroras Darius Valys „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ pripažino, kad jį nustebino rezonansines bylas tyrusio prokuroro Mindaugo Dūdos sprendimas trauktis iš užimamų pareigų. Nors pats prokuroras tą neigia, D. Valys vienu pagrindinių M. Dūdos pasitraukimo motyvų įvardijo jo žmonai pareikštus įtarimus korupcijos byloje.
D. Valys: prokuroras M. Dūda traukiasi dėl žmonai pareikštų įtarimų
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Gerbiamo prokuroro M. Dūdos sprendimas man buvo pačiam netikėtas. Apie jį sužinojau užvakar (antradienį – red.), pasikviečiau prokurorą, jisai man paaiškino išėjimo priežastis: tiek asmenines, tiek su darbu susijusias, ir vakar (trečiadienį – red.) jis padarė viešą pareiškimą, kurio metu sužinojau šiek tiek naujų detalių“, – sakė D. Valys.

Pasak generalinio prokuroro, pagrindinis tokio M. Dūdos sprendimo motyvas greičiausiai yra susijęs su prieš jo žmoną pradėtu ikiteisminiu tyrimu Panevėžyje.

„Man lieka klausimas apie užsimintus konfliktus prokuratūroje. Tiesa, aš apie juos nieko nežinau ir bent jau man su prokuroru Dūda iš tikrųjų su darbu susijusių klausimų dažnai nepasitaiko, tik kartą per metus gal vidutiniškai bendraujam darbo klausimais. Paskutinis pokalbis tikriausiai buvo rudenį, taip kad apie nuomonių išsiskyrimą procese ar pan. tikrai negali būti kalbos. Manau, kad didele dalimi prokuroro apsisprendimą lėmė jo žmonos atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas Panevėžyje. Prokuroras nesutinka su jo sutuoktinei pareikštu įtarimu“, – teigė D. Valys.

D. Valys taip pat nesutiko, kad tarp M. Dūdos ir prokuratūros vadovybės galėjo būti trinties dėl požiūrio į savarankiškumą.

„Jis pats patvirtino, kad buvo savarankiškas ir niekas jam nedarė įtakos, taip kad apie jokį prokuroro savarankiškumą ir galimą galbūt spaudimą jam tikrai nėra pagrindo kalbėt. Jisai tikrai buvo savarankiškas, principingas, kompetentingas prokuroras. Gal jis turėjo omeny Panevėžio teisėsaugos pareigūnų savarankiškumą? Tai vėlgi minėta byla, kurioje yra įtariama sutuoktinė, buvo išreikalauta į Generalinę prokuratūrą, patikrinta kito departamento prokurorų, mano nuomone, nešališkai ir grąžinta nenustačius esminių procesinių pažeidimų tyrimui tęsti į Panevėžį. Mano žinia prokurorui M. Dūdai buvo tai, kad reikia gerbti ir Panevėžio teisėsaugininkų savarankiškumą, nepriklausomumą ir leisti jiems tęsti darbą“, – „Žinių radijui“ sakė D. Valys.

„Žinių radijo“ laida „Aktualioji valanda“ transliuojama kiekvieną darbo dieną 17.05 val.

Žinių radijas