aA
Vilniaus savivaldybėje verda karas dėl maždaug 120-130 mln. Lt verto konkurso. Miesto valdžios dangoraižyje netruko pasklisti kalbos apie galimą vienos iš konkurse dalyvaujančių įmonių protegavimą – mat mįslingomis aplinkybėmis eliminuotos 6 iš 7 konkurso dalyvių.
Šiukšlių kalnai ne visada virsta į šilumą
Šiukšlių kalnai ne visada virsta į šilumą
© Shutterstock nuotr.

Visa ši istorija sukasi apie Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrą – bendrovę VAATC. Didžiausia jos dalininkė – Vilniaus savivaldybė, o įmonę kuruoja vicemeras, „darbietis“ Jonas Pinskus, einantis bendrovės stebėtojų tarybos pirmininko pareigas.

6 iš 7 dalyvių – už borto

J. Pinskaus kuruojama VATTC šiuo metu vykdo vieną didžiausių viešųjų pirkimų per pastaruosius keletą metų. Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, VAATC konkurse atliekų rūšiavimo gamyklos projektavimui, statybai ir eksploatavimui dalyvauti panoro septynios įmonės: ispanų kompanija „Hera Tratesa“ bei šešios lietuviškos įmonės, bet galutinėje stadijoje, kai turi būti nuspręsta, kam atiteks riebus pinigų kąsnis, konkurencijos nebeliko.

Dar iki vokų su pasiūlymais atplėšimo konkurse nebeliko 6 iš 7 pretendenčių. Eliminuoti ne tik ispanai, bet ir bendrovės „Požeminiai darbai“, „Litcon“, „Manfula“, „Groslita“ bei su koncernu ICOR siejama „Prime Capital“. Vienintelė likusi konkurso dalyvė – su statybų kompanija „Vėtrūna“ siejama bendrovė „Energesman“.

CVPP nurodomas ir lakoniškas VAATC paaiškinimas. Esą visos šešios iš grandiozinio konkurso pašalintos įmonės neatitiko nustatytų reikalavimų.

V. Dastikas: tai absurdiška

Pirkimo komisijos narys Virginijus Dastikas DELFI teigė, jog įmonės iš konkurso šalintos dviem etapais. Pirmiausiai trys bendrovės pašalintos dėl kvalifikacinių reikalavimų neatitikimo, vėliau komisija atmetė dar tris pasiūlymus: pastarieji išbraukti dėl techninių projektų netinkamumo.

„Pirmiausiai buvo vertinama kvalifikacija. Pateikti buvo 7 siūlymai. Patikrinus kvalifikaciją, pagal ekspertų išvadas, kurias patvirtino komisija, liko keturios įmonės. Ir tada buvo kitas etapas – vertinamas techninis siūlymas. Po techninio siūlymo ekspertai pateikė išvadas. Tiksliau, vienas ekspertas buvo. Ir jis pateikė savo išvadas, kad trys kompanijos iš tų likusių keturių neatitinka konkurso sąlygų“, - kalbėjo V. Dastikas.

Jis teigia atsisakęs dalyvauti praėjusią savaitę vykusiame balsavime, kuriame pašalintos paskutinės „Energesman“ konkurentės. Komisijos nariui susidarė įspūdis, kad konkurencija eliminuota dėl smulkmenų.

Virginijus Dastikas
Virginijus Dastikas
© DELFI / Audrius Solominas

„Nebalsavau, parašiau savo pastabą. Eliminuoti visus, palikti iš septynių vieną kompaniją net nepasižiūrint kainos siūlymo, kuris sudaro 40 proc. bendro vertinimo... Nematau tada prasmės. Ir konkurencijos nebelieka. Siūliau, kad būtų paskirti dar bent jau du nepriklausomi ekspertai, kurie peržiūrėtų visą medžiagą ir tada pateiktų bendrą išvadą“, - tęsė V. Dastikas.

Komisijos narys neslėpė komisijos veiklą laikantis farsu. „Dabar pirkimas iš vienintelio šaltinio. Čia absurdas“, - sakė V. Dastikas.

Pašnekovas teigė buvęs ne vienintelis tokiam dalyvių eliminavimui nepritaręs komisijos narys.

„Iš viso komisijos narių yra 6, viena komisijos narė yra atostogose, tai (posėdyje – DELFI) buvo 5. (...) Aš nebalsavau ir iš posėdžio tiesiog išėjau“, - prisiminė V. Dastikas, pridurdamas, jog sprendimas eliminuoti paskutines tris įmones priimtas trijų žmonių balsais.

Daugiausiai abejonių jam kelia komisijai pateikta eksperto pozicija. „Aš nesutikau su eksperto išvadomis. Nebuvo net išvadų – ten buvo rašinėlis parašytas. (...) Ten buvo tiktai jo pamąstymas. Be parašų, be nieko. Ir tai – mes tą medžiagą gavome tiktai kai susirinko komisija, - stebėjosi V. Dastikas. - Man beliko padėkoti ir leisti kitiems komisijos nariams priimti sprendimus, jeigu jie tokius norėjo priimti.“

Pašnekovas teigė savo požiūrį į konkurso eigą išdėstęs raštais. Taip apie padėtį informuoti keli asmenys: komisijos vadovas, VAATC kuruojantis vicemeras J. Pinskus bei meras Artūras Zuokas. DELFI žiniomis, miestą valdantys politikai vieningos nuomonės dėl VAATC konkurso toli gražu neturi.

E. Anulis: visiems viskas tinka, tik vienam žmogui – ne

VAATC pirkimo komisijos pirmininkas Egidijus Anulis DELFI teigė negalintis leistis į procedūros detales.

„Yra procedūros ir pretenzijų padavimo terminas. Aš, kaip komisijos pirmininkas, dalyvausiu nagrinėjant pretenzijas. Nuomonės išreiškimas arba pasakymas išankstinis gali turėti įtakos“, - kalbėjo E. Anulis.

Pasak jo, komisijos posėdyje nedalyvavo tik vienas žmogus, pasitraukęs dėl „gamybinio būtinumo“.

„Dalyvavo 5 žmonės. Vienas žmogus neįėjo į protokolą. Išėjo dėl gamybinio būtinumo“, - sakė E. Anulis.

Komisijos vadovas patvirtino, kad „gamybinis būtinumas“ prispyrė V. Dastiką. Jis esą vienintelis reiškia nepasitenkinimą priimtais sprendimais.

„Visi protokolai bus pateikti viešojo administravimo institucijoms, kurios revizuoja mūsų veiksmus. Ten viskas atsispindės. Aišku, netikėtas man tas triukšmas. Iki šiol niekas dėl nieko nesikreipė. (...) Išskyrus vieną komisijos narį, niekam nekilo abejonių“, - teigė E. Anulis.

Jis taip pat neigė V. Dastiko pareiškimus, esą komisija vadovavosi vieno eksperto „rašinėliu“.

„Perkančioji organizacija yra pasamdžiusi keturis ekspertus. Mano žiniomis, tai yra labai didelis kiekis ekspertų. (...) Jie šitame posėdyje dalyvavo ir nuomonė buvo pareikšta. Mes, perkančioji organizacija, iki šiol neturime jokių abejonių dėl jų patikimumo, skaidrumo ir kvalifikacijos“, - sakė pašnekovas.

Nors komisijos pirmininkas E. Anulis ir jos narys V. Dastikas svaidosi žaibais, abu jie choru prisiekinėja jokio spaudimo nepatyrę.

Pirmadienį rengiamas komisijos posėdis, kuriame numatoma atplėšti voką su vienintelio likusio konkurso dalyvio – bendrovės „Energesman“ – pasiūlyta kaina.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.