aA
Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjui Gediminui Viederiui atsiėmus prašymą atleisti jį iš pareigų, prezidentė Dalia Grybauskaitė atšaukė dekretą, kuriuo prašė Teisėtų tarybos patarimo dėl šio teisėjo atleidimo.
Prezidentė atšaukė dekretą dėl teisėjo G. Viederio
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

G. Viederis prašymą atleisti iš pareigų praėjusią savaitę parašė, kai kilo pasipiktinimas dėl jo sprendimo paleisti Europolo ieškomą įtariamą nusikaltėlį Givį Gordeladzę. Tačiau po dienos jis nusprendė prašymą atsiimti.

Praėjusį penktadienį į posėdį susirinkusi Teisėjų taryba nebesvarstė D. Grybauskaitės prašymo patarti dėl G. Viederio atleidimo, nes jis informavo pakeitęs nuomonę ir norintis toliau dirbti teisėju. Tačiau Teisėjų taryba vis tiek ketina svarstyti G. Viederio galimybes toliau teisėjauti - klausimą dėl drausmės bylos iškėlimo inicijuoja Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius. Jį numatoma svarstyti kitame Teisėtų tarybos posėdyje rugpjūčio pradžioje.

Pats teisėjas teigia, kad sprendimą trauktis priėmė po visuomenės ir žiniasklaidos reakcijos, tačiau pagalvojęs suprato, jog pasielgė skubotai.

"Prašymą atleisti iš teisėjo pareigų šalies vadovei pateikiau, be kitų aplinkybių, atsižvelgdamas ir į visuomenės reakciją, žiniasklaidoje nuvilnijusią reakciją. Tačiau vis dėlto rimtai apsvarstęs, pagalvojęs, įvertinęs tai, kad priėmiau procesinį sprendimą pagal tuo metu man pateiktą medžiagą - žinote, apie ką čia eina kalba - ir būdamas įsitikinęs, kad tuo metu šis sprendimas buvo teisingas, aš nusprendžiau toliau dirbti teisėjo darbą", - žurnalistams praėjusį penktadienį sakė G.Viederis.

Šis teisėjas teismo salėje paleido per Europolo koordinuotą operaciją Vilniuje sulaikytą G. Gordeladzę, kuris po to dingo. G. Viederis, motyvuodamas, kad įtariamasis yra ligotas, turi registruotą verslą Lietuvoje, 65 metų G. Gordeladzei skyrė 30 tūkst. litų užstatą ir mėnesį namų arešto - namuose gruzinui nurodyta būti nuo 22 iki 6 valandos.

Po tokio sprendimo prokuratūra iš karto parašė skundą Vilniaus apygardos teismui, kuris panaikino teisėjo G. Viederio nutartį ir nurodė G. Gordeladzę suimti.

G. Gordeladzė vėl ieškomas visoje Europoje. Jo rasti kol kas nepavyko.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.