aA
Jungtinės Valstijos, anot žiniasklaidos, registruoja visą korespondenciją šalyje. Yra fotografuojamas kiekvienas per valstybinį paštą USPS siunčiamas vokas, rašo laikraštis "New York Times". Jis, be kita ko, remiasi JAV teisingumo departamento darbuotojais ir vienu buvusiu Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentu.
JAV vyriausybė fotografuoja visus šalyje siunčiamus laiškus
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vykdant "Pašto kontrolės ir sekimo programą" (MICT), pernai buvo nufotografuota 160 mlrd. pašto siuntų. Taip JAV vyriausybė galėjo atsekti milijonų amerikiečių susirašinėjimo kontaktus. Kiek laiko duomenys saugomi, iš pranešimo neaišku.

Laikraščio teigimu, MICT programa buvo pradėta 2001-aisiais, kai JAV politikams buvo išsiuntinėti laiškai su mirtinais juodligės sukėlėjais. Šie apnuodyti laiškai šalyje nusinešė penkių žmonių gyvybes.

MICT programa neseniai padėjo susekti aktorę Shannon Richardson, ricinu apnuodytus laiškus išsiuntusiai prezidentui Barackui Obamai ir Niujorko merui Michaelui Bloombergui.

"Tai yra informacijos aukso kasykla", - "New York Times" cituoja buvusį FTB agentą. Anot jo, pakanka laiškų vokų, kad tyrėjai gautų vertingos informacijos. Tuo tarpu laiškui atplėšti reikalingas teisėjo sprendimas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.