aA
Egipto armija „prevenciškai“ laiko nušalintąjį šalies prezidentą Mohamedą Mursi, ketvirtadienį AFP sakė vienas aukšto rango karininkas.
Mohammedas Mursi
Mohammedas Mursi
© Reuters/Scanpix

„Jis sulaikytas prevenciškai, atliekant baigiamuosius pasiruošimus“, – sakė pareigūnas, užsimindamas, kad M. Mursi gali būti pateikti oficialūs kaltinimai, iškelti jo priešininkų.

M. Mursi buvo suimtas su daugeliu savo aukštų padėjėjų, kai paskelbė iš anksto įrašytą ryžtingą kreipimąsi į savo šalininkus, ragindamas ginti jo rinkimuose įgytą „legitimumą“ po to, kai kariškiai trečiadienį paskelbė apie prezidento nušalinimą.

„Kažkuriuo metu turėjome pasipriešinti šiai grasinamai retorikai, – sakė kariškis. – Jam pavyko sukurti priešiškumą tarp egiptiečių.“

M. Mursi ir jo aukšti padėjėjai laikomi „namų arešte“ viename kariniame komplekse, vienas aukštas Musulmonų brolijos narys sakė naujienų agentūrai AFP.

Nuverstas prezidentas vėliau buvo išvežtas į gynybos ministeriją, pridūrė AFP pašnekovas Gehadas El Haddadas. Jo tėvas, aukšto rango M. Mursi padėjėjas Essamas El Haddadas, taip pat yra vienas iš sulaikytųjų.

Policija taip pat praėjo suiminėti M. Mursi į valdžią iškėlusios Musulmonų brolijos lyderius, vienas VRM generolas sakė AFP, pridūręs, kad tarp areštuotųjų yra Saadas al Katatni, M. Mursi Laisvės ir teisingumo partijos vadovas.

Po to, kai A. F.al Sisi paskelbė savo pranešimą, internete buvo paskelbta iš anksto įrašytas M. Mursi kreipimasis į savo šalininkus, kuriame pasiduoti neketinantis prezidentas ragina ginti jo rinkimuose įgytą „legitimumą“.

Mažiausiai 50 žmonių žuvo per kelias dienas vykusius susirėmimus, birželio 30-ąją išprovokavusius masines demonstracijas, kuriose prezidentas buvo raginamas atsistatydinti.

Tai paskatino armiją paskelbti prezidentui 48 valandų ultimatumą, įpareigojantį jį susitarti su protestuotojais.

M. Mursi buvo iškviestas teismo duoti parodymų dėl savo ir kitų kalinių pabėgimo iš kalėjimo per sukilimą 2011 metais, kurio metu buvo nuverstas jo pirmtakas Hosni Mubarakas.

Kariuomenės pareigūnas užsiminė, kad prokurorai gali pateikti kaltinimus M.Mursi toje byloje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.