aA
Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Dūda traukiasi iš tarnybos prokuratūroje.
Mindaugas Dūda
Mindaugas Dūda
© DELFI / Kiril Čachovskij

Tai BNS patvirtinto pats M. Dūda. Jis yra parašęs pareiškimą trauktis iš pareigų nuo liepos 26 dienos.

"Iš tikrųjų daug aplinkybių susidėjo į vieną vietą. Net ne šiek tiek, o kartais kardinaliai skyrėsi mano ir vadovybės požiūris į procesinę prokuroro veiklą ir savarankiškumą, taip pat ir į karjeros galimybes šioje institucijoje", - trečiadienį BNS sakė M. Dūda.

Paklaustas, ką turįs omenyje kalbėdamas apie jo ir Generalinės prokuratūros vadovų požiūri skirtumus į prokurorų savarankiškumą, M. Dūda užsiminė nenorįs "viešai skalbti nešvarių skalbinių".

"Šiai dienai aš dar prokuroras ir etika man neleidžia nešvarių skalbinių nešti į viešumą", - teigė jis.

M. Dūda: tokiame amžiuje dar noriu ką nors pasiekti

Kiek vėliau surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje M. Dūda neslėpė savo nusivylimo darbu prokuratūros sistemoje. Jo teigimu, darbui kliudė požiūrių skirtumai su vadovybe ir su aukštesniaisiais prokurorais.

Anot M. Dūdos, požiūriai nesutapo dėl prokuroro nepriklausomumo ir savarankiškumo bei dėl aukštesniojo prokuroro vykdomų funkcijų. Iš pareigų besitraukiantis prokuroras leido suprasti, jog aukštesnieji prokurorai priimamų sprendimų nesiteikdavo paaiškinti ir motyvuoti.

„Vienos priežasties įvardinti kaip pagrindinės aš negaliu, susidėjo keletas dalykų į vieną vietą per ilgą laiką. Tas sprendimas gimė ne per vieną dieną, brendo metus, gal daugiau net. Tai ir požiūrių skirtumas su vadovybe, aukštesniais prokurorais į prokuroro darbą, prokuroro nepriklausomumą, savarankiškumą, taip pat į aukštesniojo prokuroro vykdomas funkcijas, priimamus sprendimus ir jų motyvus“, - sakė M. Dūda.

Laimėjo atranką, bet aukštesnių pareigų negavo

Jo sprendimą lėmė ir karjeros galimybių nebuvimas. Kaip žinoma, M. Dūda pretendavo užimti Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos departamento vyriausiojo prokuroro pareigas, tačiau nors atrankos komisija pripažino jį geriausiu kandidatu, generalinis prokuroras Darius Valys jo į šias pareigas neskyrė.

„Taip, tai vieša paslaptis, tai visiems žinoma. Aš dalyvavau atrankoje ir nebuvau paskirtas. Argumentų, kodėl nebuvau paskirtas, po šiai dienai neišgirdau. Su manimi po šiai dienai nebuvo nė karto kalbėta, argumentai ir priežastys man nebuvo išsakyti. Matomai, gal yra koks nepasitikėjimas? Sunku pasakyti. Nors priekaištų dėl mano darbo nebuvo išsakyta“, - sakė M. Dūda.

Jis taip pat siūlė pasidomėti vėliau sekusiomis atrankomis: kokie asmenys paskiriami į pareigas arba kaip po atrankų tam tikros darbo vietos neužima niekas.

„O jeigu kalbėtume apie vėliau sekusias visas atrankas, tai jūs irgi pasidomėkite – pamatysite, kurie asmenys paskiriami į pareigas arba apskritai nepaskiriamas niekas net kelis kartus po atrankų. Tai apie kokią karjerą ir skaidrumą siekiant karjeros mes galime kalbėti prokuratūros sistemoje?“, - nusivylimo neslėpė teisininkas.

M. Dūda pažymėjo, kad nekalba nei apie prokuratūros reformą, nei apie konkrečius asmenis. Jis taip pat nesiėmė vertinti generalinio prokuroro D. Valio vadovavimo kokybės. Anot M. Dūdos, generalinio prokuroro veiklą įvertins Seimas, o esmė „ne reformoje“, „esmė pavaldume“.

Kaltinimai žmonai - „procesinis chuliganizmas“

Klausiamas dėl bylos, kuriame pranešimas apie įtarimą pateiktas jo sutuoktinei Dianai Dūdienei, teisininkas konkrečiai nekalbėjo, bet užsiminė apie „procesinį chuliganizmą“, nors bylos informacijos nekomentavo.

Rezonansines bylas tyręs prokuroras M. Dūda prabilo apie konfliktus prokuratūroje
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Jeigu kalbėti apie ikiteisminį tyrimą, kuris atliekamas ir kuriame mano sutuoktinei yra įteiktas pranešimas apie įtarimą, tai šitoje vietoje aš tik galiu pakartoti tą patį apie požiūrių skirtumus į procesinę veiklą ir tam tikrais atvejais į procesinį chuliganizmą“, - teigė M. Dūda.

Paprašytas patikslinti terminą „procesinis chuliganizmas“, M. Dūda atsisakė komentuoti plačiau.

„Bet ne paslaptis, kad ne mano paties iniciatyva apie šitą bylą buvo pokalbiai su vadovybe. Buvo pateiktas matymas ir tam tikra argumentacija. Aš galiu tik pasakyti, kad aš kitaip įsivaizduoju aukštesniojo prokuroro funkcijas baudžiamajame procese ir sprendimų priėmimo arba nepriėmimo motyvaciją. Aukštesnieji prokurorai žino, ką aš kalbu, o į viešumą tai neleistina informacija“, - sakė M. Dūda.

Apgailestauja dėl kolegos sprendimo

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis BNS trečiadienį sakė apgailestaujantis, kad tarnybą palieka patyręs prokuroras ir vadino tai nuostoliu prokuratūrai.

"Tikrai neturime jokių priekaištų, tikrai jų neturėjome. Mūsų vertinimu, M. Dūda yra tikrai patyręs, kompetetingas pareigūnas ir šiaip gaila, kad tokie žmonės palieka prokuratūrą (...). Žmogus kompetetingas, pareigingas, sąžiningas. Man asmeniškai gaila, kad tokie žmonės palieka ir greičiausiai spėju, kad išeina ne į valstybines institucijas, o, ko gero, į kitas", - sakė I. Mikelionis.

Svarstoma, kad su prokuroro pasitraukimu gali būti susiję ir nemalonumai, į kuriuos pateko jo žmona Diana Dūdienė. Advokatė yra viena įtariamųjų byloje dėl milijoninės paramos pasisavinimo rekonstruojant Panevėžio viešbutį "Romantic".

M. Dūda BNS trečiadienį teigė, kad jo pasitraukimas niekaip nesusijęs su jo žmona.

"Problemų su žmona neturiu ir tikrai tai nėra priežastis, dėl kurios aš palieku tarnybą", - BNS sakė M. Dūda.

Jis pripažino, jog palikęs tarnybą prokuratūroje greičiausiai dirbs privačiame sektoriuje.

Klausiamas, kaip vertina pastarųjų metų prokuratūros reformą, M. Dūda teigė nesigilinęs į jos esmę, tačiau abejojantis jos sėkme.

"Nenorėčiau gilintis labai į reformos esmę ir prasmę ir kokius rezultatus ji duos. Matysime, gyvenimas parodys, bet šiai dienai aš asmeniškai kažkokio pagerėjimo ženklaus nematau", - svarstė prokuroras.

Šio prokuroro rankose buvo daugelis rezonansinių bylų. Prokuroras valstybinį kaltinimą atstovavo Eglės Kusaitės, omonininko Konstantino Michailovo bylose. M. Dūdai taip pat patikėta kalinių balsų pirkimo byla, kurioje teisiami nusikalstamo pasaulio atstovai bei Darbo partiją į šią istoriją įklampinę politikai: Eugenijus Maciulevičius bei Viačeslavas Ždanovičius.

Iš pareigų praėjusią savaitę taip pat pasitraukė buvęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.